ADP vs huligani

Zilele trecute, discutam la emisiunea Presa-Liberă Trecere cu reprezentanţi din ADP şi Poliţia Locală Rm. Sărat despre acţiunea de amenajare a spaţiilor verzi şi montarea mobilierul stradal. Ne-au fost prezentate modernizările urbanistice ce au avut loc, dar şi sancţiunile acordate în caz că nu păstrăm curăţenia în oraş sau deteriorăm spaţiile verzi. De ce am abordat subiectul? Experienţa anilor trecuţi. Doar vine vara. Nu toţi cetăţenii ies în parc la aer, la plimbare, unii vor să mai lase şi urme. Pe străzi, pe spaţiile verzi, pe bănci. Peste tot. Ştiţi şi voi munţii aceia de coji de seminţe lângă locul de joacă al copiilor, pachete de ţigări, pet-uri. Căci omul nu stă degeaba afară, pe bancă. Cum ar spune unii, angajaţii de la societatea de salubrizare nu trebuie să muncească pentru banii luaţi?!

Multe de zis… Dar să vă spun ce mulţumit şi încântat era directorul ADP Rm. Sărat, când ne vorbea de amenajare spaţiilor verzi din Parcul Central şi coşurile gigant cu flori. Mare a fost şi dezamăgirea omului când a aflat că zona a fost vandalizată de câţiva teribilişti, pentru care munca altora, banii investiţi şi consecinţele faptei nu au nicio valoare. Patru minori, aburiţi bine de alcool au vrut să-şi facă simţită trecerea la miez de noapte prin parc şi au devastat tot ce au găsit. Politistii locali au reusit sa-i identifice in urma vizionarii imaginilor de pe camerele de supraveghere.

Pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi chiar pentru amenajarea altora noi se investesc bani din bugetul local. Tot ce se strică trebuie înlocuit. Poate că cei care distrug nu ştiu că mobilierul stradal este achiziţionat din banii cetăţenilor. Ba ştiu, dar nu-i interesează. Poate pe părinţii lor îi va interesa. Distracţia puştilor îi costă pe aceştia vreo 1000 de lei.

Trist e faptul că acest caz nu este unul singular. Cam peste tot în ţară se înregistrează acte de vandalism. Oare nu aţi mai văzut bănci distruse, coşuri de gunoi incendiate, flori rupte, maşini zgâriate în parcare? Vă mai amintiţi de Moş Crăciun (figurină decorativă amplasată de sărbători) distrus tot în Parcul Central?

Ce ar trebui să facă autorităţile? Chiar ar trebui să avem pază permanentă în orice parc din oraş? Sau să fim mai fermi în a-i sancţiona şi să acordăm amenzi mai aspre? Dar noi, noi cetăţenii putem lua atitudine? Sau asistăm neputincioşi la manifestările huliganilor?

 

Loredana Bălan

 

 

Related posts

Leave a Comment