Si totusi…ce facem cu cainii comunitari?

Loredana Bălan

 

Zilele acestea, în cadrul emisiunii Presa-Liberă Trecere, am dezbătut problema câinilor comunitari. O temă actuală, importantă și sensibilă pentru toți. Atât pentru iubitorii de animale, cât și pentru autorități, specialiști, cetățeni.

Nu de puține ori ne-am întâlnit în cadrul emisiunilor și ne-am întrebat cum și când vom stopa fenomenul. Autoritățile spun că atât timp cât nu există un cadru legislativ precis, nu putem interveni pentru soluționarea problemei. Trebuie să acționăm legal, dar și uman. Nu putem să eliminăm animalele prin diverse metode inumane, dar nici nu putem aștepta să se înregistreze alte tragedii, pentru a plimba niște hârtii de la o instituție la alta, fără niciun rezultat.

Iubitorii de animale, uniți prin diferite asociații și ONG-uri, spun că se zbat să rezolve situația. O situație care naște de fiecare dată reacții contradictorii.

Înțelegem că, înainte de toate, trebuie să stopăm sursele care duc la apariția câinilor pe străzi. Așa au apărut campaniile de informare a cetățenilor, cele de microcipare și sterilizare a câinilor, dar dacă ne oprim aici, fenomenul nu va fi eradicat.

Este necesară existența unei baze de date cu toate animalele de rasă canină, dar și sancționarea proprietarilor care refuză acțiunile amintite mai sus.

Și foarte important, administrația locală să fie mai fermă atunci când vine vorba de „importul” maidanezilor.

Recent, reprezentanții asociației iubitorilor de animale din Rm. Sărat au solicitat administrației locale concesiunea Serviciului de Ecarisaj din cadrul ADP. Acum apar noi întrebări: Este posibil acest lucru? Asociația are toate pârghiile legale pentru a gestiona serviciul? Beneficiază de buget necesar alocat hranei și îngrijirii maidanezilor? Oare aceasta va fi soluția?

Când vom putem lăsa copiii să se joace în liniște în parcuri, când nu vom mai vedea patrupede agresive în apropierea unităților de învățământ și vom putea ieși pe stradă la orice oră din zi și din noapte fără teama că vom atacați de câinii comunitari?

Ne dorim măsuri concrete, nu doar răspunsuri care de multe ori rămân fără acoperire!

Related posts

Leave a Comment