Preotul Andrei Ștefan Costache despre importanța activăților artistice: “Prin actul cultural te bucuri de măreția libertății sufletului”

38693357_499294260518299_5419867570679316480_n       Este preot și profesor, dar a fost săptămâna aceasta în fața oamenilor cu un dublu eveniment cultural. Andrei Ștefan Costache a semnat la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” vernisajul expoziției de fotografie „Cordoba-pe urmele maurilor”  și totodată, a lansat volumul de poezii “Răvaș”.  Despre activitățile culturale și despre mesajul pe care dorește să-l transmită oamenilor prin evenimentele artistice, aflați într-un interviu acordat în exclusivitate .

 Reporter:  Sunteți preot și profesor, dar de data aceasta veniți în fața oamenilor într-o altă ipostază. Dublu eveniment  38630420_1084004458419836_1949828467059064832_nla Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Rm.Sărat, lansare de carte și expoziție fotografică.Cum am decis să le îmbinați și ce reprezintă fiecare pentru dumneavoastră?

Preot Andrei Ștefan Costache : Fiecare eveniment are legătură cu imaginea.  Poezia mea este o imagine ruptă din cotidian sau din cosmos care, la vechii greci se traducea prin ,,frumusețe”. Multe dintre instantaneele mele sunt poezii nescrise. Depinde și de inspirația privitorului!

DSC_2266Rep.: Vernisajul expoziției  „Cordoba-pe urmele maurilor” ne poartă într-o călătorie în zona Andaluziei plină de mărturiile istoriei , pitorescul locurilor, gastronomie deosebită și tradiții locale? De unde a venit inițiativa unui asemenea vernisaj? 

Preot Andrei Ștefan Costache.: Paseistul și jurnalistul, profesorul  de fotografie Răzvan Theo Chirac a fost cel care mi-a insuflat această dorință! Vernisajul acesta poate trezi, în fiecare dintre noi,dorința de călătorie care, uneori, este des neglijată.

3Rep.: Ce ați dorit să surprindeți și să transmiteți prin fotografiile prezentate în cadrul expozitiei?

Preot Andrei Ștefan Costache: Îmbinarea dintre trecut și prezent și, bineînțeles, frumusețea arhitecturii maure. O emoție deosebită am avut când am surprins chipuri de oameni fericiți și peisaje minunate care plac ochiului.

Rep.: Facem trecerea la cel de-al doilea eveniment, lansarea volumului de poezii ” Răvaș”. Câte poezii cuprinde cartea, ce transmiteți prin versuri și cum ați ales denumirea volumului, are o semnificație aparte? 

2Preot Andrei Ștefan Costache : 96 de poezii. Versurile mele reprezintă o evadare în cuvânt. Cuvântul este prietenul meu cel mai bun. Denumirea volumul a plecat de la prima poezie din manuscris. Am gândit că poezia este un răvaș bun pentru inimi și conștiințe.

Rep.: Ce alte activități în zona culturală mai pregătiți?

Preot Andrei Ștefan Costache Pregătesc o piesă de teatru cu elevii mei de la Colegiul Național Alexandru Vlahuță și coordonez corala colegiului la care predau de 18 ani.

1Rep: Ce mesaj scurt le puteți adresa oamenilor pentru a se apropia și mai mult de partea artistică și culturală?

Preot Andrei Ștefan Costache :Cultura înseamnă libertate, prin actul cultural te bucuri de măreția libertății sufletului care nu poate fi circumscris gândirii limitate.

Related posts

Leave a Comment