CRESCĂTORIILE DE PORCI, GRAV AFECTATE

Criza COVID-19 zdruncină toate crescătoriile de porci din țară, și-așa puternic lovite de pesta porcină. Fermierii avertizează că, fără un sprijin financiar din partea autorităților pe tot lanțul de producție a cărnii de porc, de la faza de reproducție, până la  desfacerea cărnii și a preparatelor din carne, piața românească riscă să intră într-o criză alimentară fără precedent.
Criza sanitară provocată de coronavirus a venit cum nu se poate mai prost pentru crescătorii de porci. În ultimii doi ani, o altă criză majoră a afectat serios domeniul producției de carne de porc.

La Râmnicu Sărat, funcționează unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din țară, afacere cu capital integral românesc. Acesta deține și o fabrică de mezeluri, care aprovizionează piețe din Buzău și București. De la începutul pandemiei, vânzările sunt în continuă scădere, diminuând drastic bugetul firmei.

Într-o scrisoare adresată decidenților politici, membrii Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin pomenesc despre risul dispariției zootehniei românești. Potrivit acestora, sectorul suin a cunoscut o diminuare substanțială a efectivelor și a generat o instabilitate în piața cărnii de porc, fapt confirmat de balanța comercială negativă a anului 2018.
Printre măsurile capabile să salveze sectorul zootehnic, identificate și sugerate celor din conducerea țării, sunt amânarea plății ratelor bancare și a dobânzilor pe o perioadă de 12 luni, „în contextul în care multe dintre fermele din România sunt realizate cu credite de investiții și dobânzile sunt cel puțin duble față de restul Europei”.

Related posts