STAREA EMOȚIONALĂ A ROMÂNILOR, ÎN PANDEMIE

Singurătatea și teama de moarte sunt stările care îi încearcă pe cei mai mulți români, după mai bine de o lună de izolare. Bătrânii și tinerii resimt cel mai mult lipsa socializării, în timp ce peste o treime dintre conaționali se tem de moarte în urma unei posibile infectări cu noul coronavirus. Datele apar în cel mai recent studiu IRES despre starea emoțională a românilor în vremea pandemiei.

Dorința de a-i vedea pe cei dragi. Este cel mai acut sentiment pe care 8 din 10 români l-au simțit din momentul în care au apărut restricțiile de deplasare. Cele mai afectate sunt femeile cu vârste între 51 și 65 de ani. Româncele își fac griji și să nu rămână fără resurse pentru trai sau fără alimente.

Mai mult de o treime dintre români au recunoscut că se tem de infectare și de moarte. Iar peste 30 la sută au trecut prin stări de nervozitate.

Frica de infectare și de moarte, sentimentul de singurătate și teama de o criză alimentară sunt predominante  si la persoanele de peste 65 de ani.

Gândul că sunt părăsiți de toată lumea a apărut și în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 35 ani.

Studiul IRES despre starea emoțională a românilor în perioada pandemiei a fost realizat pe un eșantion de 830 de persoane cu vâste peste 18 ani. Sondajul are o eroare de plus – minus 3,5 %.

Psihologii ne avertizeaza si ei ca perioada de izolare ne poate afecta pe termen lung. Dacă vă temeți de contactul social după această perioadă, aveți stări pe care nu le puteți controla și simptome fizice care vă epuizează, deși nu faceți un efort mare, cel mai probabil să suferiți de anxietate socială. Soluția, spun specialiștii, vine mai întâi din acceptarea situației în care ne aflăm și conștientizarea adevăratelor pericole.

Comportamentul excesiv de temător se va regăsi în special în rândul persoanelor în vârstă sau cu probleme de sănătate care vor dori să călătorească.

Related posts