REGULI ȘI RESTRICȚII PENTRU RESTAURANTE

Redeschiderea restaurantelor, masură mult asteptată de majoritatea operatorilor din industria Horeca, ar trebui sa vina cu o serie de reguli si restrictii. Desi saptamana trecuta a fost anuntata 9 iulie data limită de redeschidere a restaurantelor, luni, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a spus că abia joi un grup de lucru va  începe discuțiile pentru stabilirea de noi reguli în vederea redeschiderii localurilor in interior. Ministrul a spus că vrea ca acest lucru să se întâmple „cât mai repede”, însă totul depinde de respectarea regulilor sanitare anunțate de autorități. Declarațiile ministrului vin si în contextul în care autoritatile au amendat mai mulți administratori de terase pentru nerespectarea regulilor de igienă sau distanțare socială. Un proiect  redactat de reprezentantii industriei HORECA stabileste ca spaţiile interioare ale restaurantelor sa fie redeschise cu o serie de reguli şi restricţii, în care, de exemplu, clienţilor le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanţa de 2 metri unii de alţii la mesele vecine, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate. La intrarea în restaurant va fi un „triaj observaţional” al clienţilor, urmând să le fie interzise accesul acelora care dau semne că ar avea infecţii respiratorii. Va fi interzis consumul de produse stând în picioare, cu exceptia meselor dedicate acestui tip de servire. Este stabilit si un număr de maximum 6 clienţi care pot ocupa o masă, faţă de maximum 4 la terase, exceptaţi de la această regulă fiind membrii de familie.  În funcție de amplasarea meselor se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unității de alimentație publică. Acest număr va fi afișat într-un loc vizibil, la intrare. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire, luând măsuri să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului. Personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de fiecare serviciu. De asemenea, se va asigura o protecție suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spațiile de servire și consum, limitând accesul clienților la produse și preparate, acestea fiind servite de personal. Mesele vor fi dezinfectate după fiecare client cu produse biocide care necesită un timp minim de contact.

Related posts