“PRIMA CASĂ” DEVINE “NOUA CASĂ”

Programul „Prima Casă” se va numi „Noua Casă” și va avea plafoane de două ori mai mari pentru achiziția de locuințe noi. Guvernul a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute  într-o primă lectură programul „Noua casă”, una dintre prevederile acestuia fiind majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 la 140.000 de euro. Avansul rămâne 5%.

Modificarea vine în contextul în care majoritatea locuințelor vândute prin „Prima Casă” au fost în imobile vechi si astfel, nu a fost stimulat suficient sectorul construcțiilor.

Dezvoltatorii imobiliari spun că, astfel, vor putea fi cumpărate apartamente mai spaţioase şi chiar vile.

Pentru o locuință nouă, ceea ce  înseamnă o casă sau un apartament construit în ultimii 5 ani, va putea fi luat un credit de 100.000 de euro. Vechiul program Prima Casă avea un plafon de doar 66.500 de euro.

Pentru locuințele vechi, creditul maxim rămâne 70.000 de euro, iar suma garantată va fi de cel mult 50%.

Ar fi a doua schimbare a programului Prima Casă de la începutul anului. În primăvară, Parlamentul a votat o lege prin care programul a devenit unul social, cu limita de venituri pentru beneficiari. Dar legea nu se aplică pentru că nu are norme și nici buget.

În România prețul locuințelor a crescut cu 3,3% în primul trimestru al anului. Scumpirea este peste media europeană de 1,2%.

Programul „Noua Casă” ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern. Ordonanță de urgență va ajunge însă în Parlament, unde nu e exclus să fie modificată.

Prima Casă este cel mai vechi program derulat de Guvernul Romaniei, fiind lansat in mai 2009. Programul este  destinat sprijinirii persoanelor care achiziționează pentru prima dată o locuință și nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar. In cei aproape 11 ani, zeci de mii de romani si-au putut cumpara o casa, cu avans mic si cu garantarea de catre stat a 80 la suta  din valoarea creditului.

Related posts