O COMUNĂ CU AER DE ORAȘ

Berca este o comună care poate rivaliza cu orice orășel din România. O spun chiar localnicii de aici, dar și cei care vizitează comuna. În Berca, vezi blocuri, parcuri de agrement, un centru civic, parcări auto, ca-n orice localitate urbană. Infrastructura s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, cu bani din bugetul propriu, dar și cu ajutorul fondurilor europene.

Peste 3.000 de locuitori numără satul de centru al comunei Berca, aflată pe o importantă rută turistică a județului Buzău. Cei mai mulți locuiesc în blocuri cu patru etaje, racordate la toate utilitățile. În plină modernizare, localitatea aflată în vecinătatea Vulcanilor Noroioși a atras noi rezidenți.Centrul comunei a devenit loc de promenadă pentru localnici în urma unei investiții din fonduri europene. Platoul pietonal pare a fi al unui oraș modern, cu pavele, fântână arteziană, mobilier urban și spații verzi. Iluminatul public a fost și el modernizat iar cei care ies la plimbare au acces gratuit la internet.

Cartierele au fost primenite în ultimii ani. Absolut toate străzile din Berca au asfalt nou iar între blocuri au fost amenajate parcuri de agrement și locuri de joacă pentru copii.

Berca are statut de comună, însă condițiile de trai sunt peste cele ale multor orășeni. Adulții muncesc în turism, servicii, la câteva fabrici din zonă, însă cei mai mulți fac naveta în municipiul Buzău, la 20 de kilometri distanță.

Comuna Berca a ratat statutul de oraș în anii `90, pentru că nu avea spital și judecătorie. Ritmul dezvoltării este însă la fel de rapid ca al unui oraș. Autoritățile mai au în plan înființarea unei faleze lângă albia râului Buzău, renovarea casei de cultură, modernizarea liceului tehnologic și asfaltarea mai multor drumuri comunale.

Related posts