SCENARIU ALES ÎN FUNCȚIE DE INCIDENȚA COVID -19

Ministerul Sănătății a publicat ieri lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România. Pe baza acesteia se  va stabili  după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile, de la 14 septembrie.

Potrivit datelor INSP,  la nivelul ţării, în scenariul ″roşu″ se situează 43 de localităţi, 410 în ″galben″ şi  peste 2700  în scenariul ″verde″.

În localitatile care se incadreaza in  primul scenariu, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială , prin rotație de 1-2 săptămâni, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență cuprinsa intre 1 si 3 la mia de locuitori.

În scenariul 3, sau scenariul roșu, toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Până joi, pe baza situației furnizate de DSP și în funcție de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei școli, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean aplicarea unuia dintre cele trei scenarii.

Indiferent de ce scenariu se va adopta, in unitatile de invatamant  trebuie respectate masurile sanitare si de protectie, astfel incat riscul de raspandire sa fie minim.

Intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri.

Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

In clase trebuie să se asigure distanţarea de minimum un metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situaţia în care asigurarea distanţei de un metru nu este posibilă.

De asemenea, pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, se va face evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.

La sfârşitul lunii august, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a prezentat rezultatele unui studiu privind revenirea la şcoală post-COVID, conform cărora 55% dintre părinţi doresc revenirea la cursurile faţă în faţă, iar 31% optează pentru sistemul hibrid.

Related posts