ADEVERINTE MEDICALE OBLIGATORII, DAR NU PENTRU TOTI ELEVII

Cu reguli mai multe ca oricând,  cu restricții și îngrijorări. Așa începe anul școlar 2020.  Ieri, cei mai mulți părinți și copii din țară au aflat cum și când vor merge la școală. Scenariile propuse de unitățile de învățământ au fost avizate de inspectoratele școlare și DSP-uri. Va fi un inceut de an scolar  atipic. Una dintre intrebarile parintilor si profesorilor  este  legată de adeverințele medicale ce trebuie prezentate la școală.

Ministerul Sănătății nu renunță la adeverință medicală și avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor în colectivitate.

De cealalta parte, medicii de familie au cerut să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.
Ministrul Sănătății, Nelu Tataru a declarat însă că e nevoie de aceste acte doar pentru elevii care intră într-un nou ciclu de învățământ, respectiv cresa si primul an de gradinita, clasa pregatitoare, clasa a V-a si a IX-a.   De asemenea, perioada in care acestea pot fi aduse la scoala a fost prelungita.

Potrivit legii in vigoare, documentele medicale necesare la înscrierea si frecventarea unui ciclu de învăţământ sunt  adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate si  aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.

Adeverinţa medicală se eliberează la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ si  se eliberează de către medicul de familie sau la transferul elevului într-o altă unitate şcolară.

Avizul epidemiologic se eliberează după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive.

Pana se vor lamuri lucrurile cu aceste documente medicale, igiena, starea de sănătate și supravegherea copiilor tot timpul sunt noile atribuții pe care le au școlile, părinții, dar și elevii. Efectuarea triajului observational zilnic, la intrarea in unitatea de invatamant, păstrarea distanței și masca sunt obligatorii.

La primul caz de coronavirus confirmat într-o clasă, toți elevii de acolo intră în izolare 14 zile. La trei cazuri confirmate, școala se închide.

Related posts