BOLILE CRONICE, VULNERABILE LA SARS-COV 2

Bolile cronice de inimă, de rinichi sau cancerul, în momentul în care se suprapun infecției cu noul coronavirus, omoară de trei ori mai mulți români, decât dacă oamenii ar avea doar Covid.

Sunt concluziile unei analize făcute de autoritățile medicale din Romania  asupra deceselor din ultimele luni.

Grav este că si a fi bărbat este considerat factor de risc, datele demonstrand ca  mortalitatea este mai mare in randul acestora decat la femei.

Institutul Național de Sănătate Publică a analizat fisele a aproape 22 de mii de pacienti cu COVID 19, barbati si femei, deopotriva, si a tras concluzia ca bolile cronice, acele comorbiditati, care atunci când organismul contracteaza si SARS-COV 2, cresc enorm riscul de a muri.

Pe primul loc sunt bolile cardiovasculare, urmate de bolile renale și cancerul.

Într-o analiză precedentă, din  primăvară, cancerul nu se afla  în top 3 factori de risc, insa acum a depasit si diabetul.

Potrivit studiului INSP, la femei a apărut un factor de risc complet nou: imunitatea compromisă. Persoanele acestea au un risc de 5,4 ori mai mare de deces. Bolile cronice de rinichi și cele de inimă sunt și ele cauze agravante care pot duce la deces. Pe locul 4 sunt bolile cronice de ficat, cum ar fi  hepatite sau ciroze.

Pentru bărbați, în schimb, topul factorilor de risc arată diferit. Peste 9.900 de decese analizate au arătat că cele mai periculoase „co-morbidități” sunt bolile de inimă, cancerele și suferințele ficatului, urmate de diabet.

Surprinzator  este faptul că, atât la femei cât și la bărbați, deși vorbim despre un virus care intră în organism prin nas și afectează sistemul respirator, nu este cel mai periculos pentru cei cu suferințe pulmonare cronice.

Odata stabilite care  sunt categoriile cele mai vulnerabile, este clar ca acestea ar trebui sa fie printre primele vaccinate, atunci când va fi disponibil si in Romania serul  anti-COVID.

Related posts