REVENIREA ÎN ȘCOLI, REGLEMENTATĂ

Ordinul care reglementează modul în care se vor desfășura cursurile în școli începând de luni, 8 februarie,  a fost finalizat aseară.

Ministrul Educației și cel al Sănătății au decis că suspendarea orelor va fi impusă pentru 14 zile, dacă în clasele de gimnaziu și liceu vor fi doi elevi confirmați pozitiv, iar la grădiniță și clasele primare, regula se va aplica la depistarea unui singur caz.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

De asemenea, personalul din învățământ care aduce o adeverință de la medicul curant ori de medicina muncii pentru a face dovada unei afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat sau imunitate deficitară vor fi scutiți de la orele la clasă. Aceeași regulă se aplică și profesorilor vârstnici, iar aceștia vor fi nevoiți să își desfășoare activitatea în mediul online.

Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. Aceeasi obligatie o au si elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar. Singurii exceptati sunt copiii din invatamantul prescolar.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat  zilele trecute că există un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.

Cadrele didactice au obligaţia să anunţe cadrul medical şcolar în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie, precum tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, însoţite sau nu de creşteri de temperatură, în vederea aplicării protocolului de izolare.

Documentul precizează că în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui, elevii simptomatici vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar vor fi raportate către DSP, în maxim 24 ore. Ministerele Educației și Sănătății păstrează regula reluarii cursurilor in clasa in cele scenarii diferentiate, in functie de numarul de imbolnaviri de covid 19, din fiecare localitate. Singurii care vor ramane in online, vor fi elevii din localitatile aflate in carantina.

Related posts