CĂRȚI DE IDENTITATE PENTRU COPIII SUB 14 ANI

Copiii care au sub 14 ani pot avea cărţi electronice de identitate. Acestea sunt opţionale şi vor fi eliberate la solicitarea părinţilor, după 1 august 2021. De la această dată vor fi în circulaţie cinci tipuri de documente de identitate. Românii vor putea să opteze pentru cartea de identitate simplă sau cea electronică.

Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conține pe lângă, datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, și un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreşte.

Atenţie însă, doar varianta electronică poate fi folosită şi ca document de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.

Cartea de identitate electronică pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani va fi eliberată la cererea părinților.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte eliberată la notar. Cererea va fi însoţită de certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie,  actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, in original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ, daca este cazul, si o chitanţă de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.

Până la vârsta de 12 ani, minorilor li se va elibera un act de identitate fără imaginile amprentelor papilare.

Documentele emise până la vârsta de 18 ani vor fi valabile 5 ani. Odată ce devin majori, tinerii se pot legitima cu acest act 10 ani, iar după 70 de ani cărţile electronice nu se mai schimbă.

Din vară, cetăţenii vor putea să aleagă între cartea electronică de identitate şi cea simplă, dar pe aceasta din urmă o vor folosi doar în țară, nu și in statele Uniunii Europene.

În România mai sunt în jur de un milion de posesori de buletine emise până în 1997.

Pentru o carte electronică de identitate, europenii plătesc între 15 şI 40 euro. Autoritatile romane nu au stabilit deocamdata un tarif pentru eliberarea cartii electronice de identitate.

Related posts