PELINUL, PROMISIUNE ÎN LUPTA CONTRA COVID-19

O plantă din flora spontană ar putea ajuta la tratarea COVID-19. Artemisia annua, sau pelinul dulce, stă la baza unui medicament pentru malarie pus la punct de o cercetătoare din China, recompensată cu Premiul Nobel, în 2015, pentru această descoperire. Potrivit unor studii recente, artemisinina din pelin este o promisiune în lupta contra noului coronavirus. Planta este studiată şi de specialiştii Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Mai multe soiuri de pelin se află în studiu la stațiunea experimentală din Buzău, în laboratorul condus de cercetătorul Costel Vînătoru. Pelinul dulce le atrage mai mult atenția, deoarece soiul a fost nominalizat de mai multe institute medicale ca având puternice efecte curative.
În România, pelinul se găsește în flora spontană, planta de la noi fiind întâlnită în zonele dure și mai aride. De aceea, cercetătorul buzoian spune că trebuie studiată din multe puncte de vedere, ea având, pe lângă beneficii interesante în domeniul medical, și proprietatea de a rezista la secetă.
Pelinul românesc, care este înrudit cu cel chinezesc, are și el puternice proprietăți antiparazitare. Studiile ştiinţifice arată, de asemenea, că artemisinina din pelin poate ucide şi celulele de cancer.

Related posts