TESTELE PENTRU CANCERUL DE COL, BLOCATE DE PANDEMIE

Din cauza pandemiei, în ultimii doi ani, doar trei femei din județul Buzău au efectuat teste pentru depistarea cancerului de col uterin. Este semnalul de alarmă tras de medicul Doina Popescu, coordonatorul Programului Național de Screening din  Spitalul Județean Buzău. Motivele sunt diverse, dar toate au legătură cu pandemia de COVID-19.

Doina Popescu spune că, în ciuda temerilor de a contacta COVID-19, femeile ar trebui să își învingă teama și să facă testul Papanicolau.

Pentru ca acest program să iasă din impas, este nevoie și de o implicare mai mare a medicilor de familie. În același timp, specialiștii spun că femeile ar trebui să fie mult mai preocupate de sănătatea lor.

În județul Buzău, programul național de depistare a cancerului de col uterin a demarat în 2013, iar de atunci și până în 2020, peste 6.500 de femei au beneficiat gratuit de teste. De aproape două decenii, cancerul de col uterin a devenit o problemă de sănătate publică, la nivel mondial. Este a doua  cauză de deces prin cancer la femei, în lume, iar în Europa, este a şasea cauză de deces. România este a treia ţară din Europa în ceea ce privește rata mortalității în rândul femeilor din cauza cancerului de col uterin.

Related posts