TELEmanipulare

Leonard Bunilă

Cutremurul din Nepal este, de departe, cel mai important eveniment al anului. În urma bilanțului de până acum, seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a lăsat în urmă 4400 de morți, plus peste 8000 de răniți. La aceștia se adaugă miile de persoane dispărute. Din păcate, tragedia din Asia, de un dramatism deosebit, a fost abordată cât se poate de superficial de către televiziunile românești de știri.

Am aflat de cutremurul din Nepal de pe croll-ul Realității TV, în timp ce în platou era o dezbatere politică. Moderatoarea a întrerupt discuțiile și a anunțat seismul, (însă nu cu genericul de Breaking News, așa cum poate se cuvenea), însă apoi i-a lăsat pe invitați să elucubreze în legătură cu subiectele politice ale zilei. Bineințeles, așa cum este politica postului respectiv, ceea ce trebuie să reiasă în urma oricărei dezbateri este că guvernul Ponta este incapabil și de a-l ridica în slăvi pe tăcutul nostru președinte, Iohannis. Am schimbat canalul pe România TV, acolo unde se anunțau detalii șoc despre geanta de 100.000 de euro a Elenei Udrea. Numele Traian Băsescu era, în același context, rostit cam o dată la trei propoziții. Antena 3 a abordat parcă mai mult catastrofa din Nepal, însă tot printre picături: și aici, subiectele dezbaterii erau tot Udrea și Băsescu. Cineva ar trebui să le spună producătorilor de la RTV și Antena 3 că Traian Băsescu nu mai este președinte! La B1 TV, cu greu și-au făcut loc câteva imagini de la tragedia din Asia printre știrile cu vădit caracter manipulator referitoare la insuccesele guvernării Ponta.

Am aflat mai multe amănunte despre catastrofa din Nepal de la jurnalele de seară ale Pro TV și Antena 1, care, de altfel, au deschis jurnalele cu imaginile dezastrului.

Zi de zi, toate televiziunile de știri – poate cu excepția Digi 24, pe care recunosc că nu o urmăresc –  intoxică telespectatorii cu false informații. Din păcate, primim foarte puțină informație curată iar de cele mai multe ori, ceea ce ne interesează cu adevărat în legătură cu evenimentele majore care se petrec pe glob trebuie să le aflăm ori de la jurnalele de știri ale televiziunilor generaliste, ori de la canalele străine de știri, gen CNN sau BBC. În conluzie, dacă doriți să aflați știri curate și cu adevărat utile, evitați pe cât posibil televiziunile românești de știri!

 

Related posts

Leave a Comment