SIGURANȚA E RELATIVĂ…NUMAI EXPERIENȚA TE LĂMUREȘTE!

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seară, în jurul orei 23.00, în clubul Colectiv din Capitală. Bilanțul provizoriu este unul îngrozitor: 27 persoane decedate și alte 158 au suferit arsuri grave. Răniții au fost transportați la mai multe spitale din Capitală. În urma tragediei, s-au decretat trei zile de DOLIU NAŢIONAL.

Cam așa suna știrea care avea să cutremure poporul român. Ulterior, din păcate, numărul persoanelor decedate a crescut și este posibil să mai crească. Mă gândesc la toți acei tineri care au pierit într-un mod terifiant și mă pun în pielea lor. Stau și mă întreb, oare mi se putea întâmpla mie să-mi găsesc sfărșitul în același mod sau, cine știe în ce alt mod, la fel de teribil? Da! Ni se putea și ni se poate întâmpla orice altă tragedie, zilnic, oriunde, chiar și pe stradă sau la volan, în trafic. Dacă stau să mă gândesc și aici sigur îmi veți da dreptate, cred că nu este zi în care să nu apară la tv, în cadrul grupajelor de știri sau de breaking news, câte un headline care sună îngrozitor și îți taie efectiv respirația: un grav accident de circulație le-a curmat viața unor tineri nevinovați.

Dar revenind la cumplita tragedie care s-a petrecut în acel club din capitală, oare în acest caz, după ce faptul e consumat evident, iar durerea este foarte apăsătoare pentru că familiile și-au pierdut deja copiii, cine se va face vinovat? De la ce a pornit totul? De parcă ar mai avea vreo importanță majoră…cu toate acestea tot din presă, aflăm că pentru a primi o autorizație de funcționare, orice firmă și orice imobil trebuie să primească autorizare de la pompieri. În mod normal, un astfel de club ar fi trebuit să aibă în jur de șase uși de evacuare. De aici să deducem că acest imobil nu avea autorizare de la pompieri? Potrivit vicepreședintelui Asociației pentru Securitate la Incendiu, în acest caz nu erau asigurate nici cele mai simple măsuri de prevenire al incendiilor. Acesta a mai spus că nici măsurile operaționale și organizatorice, adică de educare a oamenilor privind astfel de situații, nu au fost asigurate. Atunci sigur că era previzibil ceea ce avea să urmeze: panica s-a declanșat imediat, tinerii căutau disperați ieșirile, se îmbulzeau pentru a supraviețui, pentru a avea o șansă…e tragic, e trist, e revoltător! Însă la noi în țară lucrurile funcționează, din nefericire, pe modelul “ mai întâi tragedia, apoi măsurile“ sau după caz, controalele ce vor urma cu siguranță la nivelul întregii țări, în absolut toate pub-urile, cluburile, discotecile, ș.a.m.d. Cu ce folos?? – s-ar întreba acum, în mod firesc, părinții acelor suflete nevinovate care au plecat prea devreme dintre noi. Dumnezeu să-I odihnească în pace!

Este lesne de înțeles de ce suntem în permanență în pericol în condițiile în care imobilele nu au autorizații de funcționare( autorizare de la pompieri în acest caz) sau prezintă risc seismic( și sunt mii în întreaga țară poate de astfel de clădiri care au bulina roșie), softurile autoturismelor sunt modificate( cine știe ce mai poate fi în neregulă cu mașinile noastre, pe măsură ce apar “noutăți” cu n cai putere), străzile sunt periculoase și pline de gropi, iar oamenii nu sunt civilizați, nu se comportă adecvat în societate și devin din ce în ce mai agresivi unii cu alții și sunt capabili să comită fel de fel de atrocități.

În încheiere, mărturisesc că-mi este teamă de câte s-ar putea întâmpla subit, într-o oarecare zi…

Related posts

Leave a Comment