Costin Fetic, despre mesajul sincer al unui adolescent ce a început cu pasiunea pentru fotografie pentru banii de buzunar

“Îți trebuie răbdare și dedicație. Dacă chiar îți place, vrei și îți găsești timp pentru fotografie, vei progresa făra să îți dai seama!”

Silvia BUNICĂ

În momentul acesta, fotografia a devenit pentru el mai mult decât un hobby. A devenit chiar și unul din furnizorii banilor săi de buzunar sau pentru alte cheltuieli, pe care majoritatea celor de vârsta lui îi așteaptă numai de la părinți. Costin Fetic recunoaște acum că fotografia devenit chiar obiectul său de studiu din viitor, la facultatea pe care o voi urma la Cluj, din toamnă. Mai multe dintre planurile sale, le aflăm acum, din interviul acordat publicației noastre.

 

costin5Silvia BUNICĂ: Fotografia, la momentul la care vorbim, este parte din tine, din rutina ta zilnică, ce reprezenta pentru tine la început, cu ce aparate lucrai și ce înseamnă acum, raportat la obiectele cu care lucrezi?

Costin FETIC: Când mi-am cumpărat primul DSLR, acum 4 sau 5 ani, totul era doar pentru “moda” timpurilor respective. Cumva s-a făcut să îmi placă foarte mult și iată, am ajuns aici. Legat de echipamentul cu care lucram, cu siguranță că era unul entry-level, dar cu timpul am reușit să am exact ceea ce îmi doresc în trusa mea.

S.B.: Îți mai duci aminte de prima ședință foto cât de cât profi, cu cine ai realizat-o în ce împrejurări și cât timp i-ai dedicat-o?

C.F.: De fiecare dată mă dedic foarte mult și dau tot ce e mai bun, luând absolut orice, indiferent cât de mic, ca pe o provocare. Mai mult de jumătate din timpul acordat realizarii unui plan pentru shooting până la produsul finit probabil că îl folosesc în prelucrarea fotografiilor, pentru că niciodată o fotografie nu este gata doar după ce ai apăsat pe butonul aparatului. Primele mele shooting-uri pe care le puteam deja încadra în altă categorie au fost cele cu persoanele pe care și care mă cunoșteau, reușind astfel să facem totul natural.

 

costin1S.B.: Ce calități ar trebui să aibă un fotograf profesionist și unde ar trebui să își dedice meseria, nunților, botezurilor, evenimentelor private, shootingurilor pentru book-uri sau peisajelor, evenimentelor tematice, workshopurilor?

C.F.: Răbdare și dedicație. Dacă chiar îți place, vrei și îți găsești timp pentru fotografie, vei progresa făra să îți dai seama. Oportunitățile vor veni singure, noi doar trebuie să știm cum să le folosim. De exemplu, o mare parte din proiectele mele au fost puse la cale în totalitate de către mine, dar sunt și câteva care au venit ca propuneri din partea altora și cu siguranță că au fost de succes!

S.B.: Dar ție, ce îți place în mod deosebit să captezi cu aparatul foto?

Iubesc natura. De fapt, iubesc tot ceea ce este in jurul nostru, fie ca e vorba de mediul urban sau rural. Probabil ca ceea ce ma diferentiaza  de alti fotografi care iubesc acelasi lucru e faptul ca incerc sa vin cu perspective si viziuni noi, originale. costin2Fie ca am mers intr-un loc cunoscut si des fotografiat sau unul mai putin cunoscut, am incercat intotdeauna sa fotografiez prin alte tehnici decat cele care se folosesc mereu acolo, de la alt nivel, sau din alt unghi. Revenind la intrebare, ceea ce imi place cel mai mult e fotografia de peisaj, fotografia etnografica, fotografia de noapte, fotografia de portret si cea de calatorie. Cu siguranta ca de multe ori incerc si altceva in afara de  cele enumerate mai sus, dar nu am aceeasi satisfactie.

  1. Ce ai in plan vara aceasta, personal si profesional?

Planurile din vara aceasta le-am inceput chiar din prima zi de vacanta cu o calatorie in cateva din tarile Baltice ( Estonia si Letonia) timp de doua saptamani cu ajutorul a doi oameni minunati, Catalina si Tolea Postovei carora le multumesc pentru oportunitatea oferita. De-abia revenit in tara pentru a-mi schimba bagajul, urmeaza sa plec in Dobrogea pentru o scurta perioada de timp, iar urmatoarele doua saptamani in  Transilvania ( unde voi face un popas la cel mai mare festival de muzica din Europa, UNTOLD). Cand voi reveni la jumatatea lunii August in Buzau, nu am inca planificat nimic, dar cu siguranta ca o sa apara ceva in programul meu.costin3

  1. Ai curaj sa iti schitezi un „tablou” cu tine, peste 5 ani, unde te vezi lucrand si in ce domeniu?

Vorbind despre domeniu, cu siguranta ca o sa fie legat de fotografie. Nu stiu daca se va intampla in tara sau in afara tarii, dar stiu ca o sa fac ceea ce-mi place cel mai mult si o sa obtin tot ceea ce-mi doresc.

 

Portofoliu 2016:

Coperta revista „Aux plumes, Hasdéens” + fotografii inauntrul acesteia. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205925051829764&set=p.10205925051829764&type=3&theater

Autor Cartea „FOTOPOEZIE” – Martie 2016 ( https://www.facebook.com/costinfetic/media_set?set=a.10206060152567198.1073741852.1363356044&type=3&pnref=story )

Castigator „Talentul din liceu se-ARaTA ” – categoria fotografie

costin4

Mentiune III – finala ” Talentul din liceu se-ARaTA” – concurs intre cele 7 arte( dans, teatru, muzica, desen, fotografie, literatura, film)

 

Organizator si expozant al expozitiei de fotografie „Strain in tara mea”

Magazinul „Buticul lu’ Fetic”

Fotograf acreditat ColorRun Bucuresti  2016

Fotograf videoclipul SHOT – Buza de jos ( HaHaHa Production)

Locul 3 –  PROIECTUL „ECO FOTOGRAFIA ANULUI 2016”

costin0

Related posts

Leave a Comment