Secretul unei vieți fericite până la adânci bătrâneți, dezvăluit în cartea buzoianului Victor Benescu, trainer în fitness și culturist de performanță: „Mănâncă sănătos, fă sport, bucură-te de viață, râzi, fii întotdeauna pozitiv, nu abuza de tine și vei avea un corp frumos și sănătos!”

Fă acel lucru când ți-ai propus să îl faci, mai ales dacă este vorba despre sănătatea ta. Viața ta, ca și a mea de altfel se desfășoară începând de ACUM, nu mâine, nu peste 2 zile, o lună sau două. Când ți-au stabilit ca obiectiv să te duci la sală, fă-o în ziua respectivă. Găsește-ți timp, rupe din timpul alocat altor activități mai puțin importante și mergi. Azi! A renunța la amânare îți va aduce efecte benefice și în alte domenii ale vieții tale, îți va aduce mai multă fermitate și hotărâre în viață, mai multă libertate. Deci, du-te la sală azi și nu mâine, nu de pe 1 sau nu de luni! Fă-o azi chiar dacă este joi sau vineri și obsevă dacă nu cumva ai obiceiul să amâni rezolvarea problemelor și în alte domenii ale vieții tale. Cine spune aceste lucruri? Master trainerul Victor Benescu, iar buzoianul îți mai dezvăluie câteva secrete din carte sa „De luni la sală” în interviul acordat săptămânalului nostru. Spor la citit și la …mișcare!

victor3S.B.: De ce ajungem uneori să ne urâm corpul, să fim dezamăgiți de omul din oglindă și totuși refuzăm să facem sport, abandonăm ambiția și voința?

V.B.: Corpul uman este o mașinărie incredibil de frumoasă și funcțională, dar nu se poate transforma peste noapte oricâte substanțe chimice ai băga în el, evident nu fără consecințele de rigoare. Fiziologic, este imposibil ca un corp de care nu ai avut grijă ani de zile și de cele mai multe ori ai abuzat de el să îl transformi într-o lună-două în corpul acela pe care l-ai văzut tu la nu-știu-care vedetă sau sportiv. Mănâncă sănătos, fă sport, bucură-te de viață, râzi, fii întotdeauna pozitiv, nu abuza de tine și vei avea un corp frumos și sănătos până la adânci bătrâneți! O slăbire sănătoasă se încadrează între 1,5-3 kg pe lună. Nu încerca să te înfometezi sau să ții diete-minune pentru că vei ajunge devitalizat și lipsit de energie. Apoi, când vei începe să mănânci, vei pune rapid la loc kilogramele pierdute și chiar peste. Acel faimos efect YO-YO de care ai auzit te poate afecta și pe tine. Nu trebuie să îți forțezi corpul sub nicio formă, mai ales dacă ești începător la sală. Când îți cunoști corpul, știi cum poate reacționa la antrenamente și atunci este altceva. Până atunci însă, antrenează-te corect, mănâncă sănătos și vei avea rezultate garantate. Nu te înformeta sub nicio formă și nu apela la anabolizante. Progresul va veni cu siguranță dacă ești dedicat scopurilor tale și îți stabilești un țel realist, dar constructiv în același timp, pe care să îl poți atinge cuu ușurință lună de lună.

„Nu forța mai mult decât este necesar

S.B.: Cum reușim să combinăm sportul, efortul, greutatea cu plăcerea?

V.B.: Sportul trebuie să fie practicat pentru plăcerea de a te simți bine în corpul tău, pentru sănătatea ta. Corpul omenesc are nevoie de timp, de nutrienți adecvați, deci de o alimentație sănătoasă, echilibrată, care să reflecte exact ceea ce vrei să obții în urma antrenamentelor. Nu forța mai mult decât este necesar. Un bărbat are nevoie de mai multe proteine și carbohidrați complecși în perioada în care vrea să își dezvolte masa musculară, iar o femeie are nevoie de proteine, mai puțini carbohidrați, o alimentație fără dulciuri, zahăr sau grăsimi de origine animală. Este binecunoscut faptul că aceasta din urmă îngrașă și își aduc și o contribuție importantă la apariția, dezvoltarea și menținerea stratului de celulită și grăsime corporală destul de inestetică, mai ales că se pune în cele mai delicate zone: coapse, șolduri și brațe. Evaluază-te în fiecare lună, monitorizează-ți progresele și vei simți cu siguranță acea bucurie imensă ce te curpinde atunci când vei vedea rezultatele bune pe care vei începe să le ai.

S.B.: Din experiența ta, când suntem tentați să greșim, să trișăm în alimentație?

V.B.: De obicei se calcă pe bec seara, când stai la tv și simți nevoia de a mânca ceva. Folosește mierea de albine în loc de zahăr, cu mențiunea că aceasta nu trebuie folosită în lichide sau mâncăruri a căror temperaturi depășeste 50-60 de grade, deoarece se degradează și devine toxică. De asemenea, folosește polenul de albine ca sursă de minerale, vitamine și oligoelemente.

”Trebuie să îți limitezi pe cât posibil consumul de alimente „periculoase”!

S.B.: Care sunt principalele produse care te îngrașă?

V.B.: Principalele produse care îngrașă și care contribuie la accentuarea stratului de țesut adipos și de celulită sunt următoarele: produse de cofetărie, produse de patiserie, produse zaharoase, bomboane, ciocolata cu derivatele ei (iar aici singura excepție este ciocolata neagră cu peste 75 % cacao), produsele de panificație care au la bază făina albă, suncă, mezeluri, brânză topită, piele de pui (100 % grăsime). Acum desigur că nu este necesar să renunți la tot ceea ce îngrașă. Ideea este să ții cont că atunci când își faci cumpărăturile sau când stai la masă trebuie să îți limitezi pe cât posibil consumul de alimente „periculoase”. Poți mânca câte puțin din toate. Nu îți recomand să te abții de la anumite alimente decât dacă ai indicații precise de la medic sau anumite alergii. O dată pe săptămână, de preferat duminica, poți mânca ce vrei, dar câte puțin. Cu cât te vei abține mai mult din a mânca aceste alimente, cu atât tentația de la le “gusta” crește și sunt șamse foarte mari să le introduce din nou în dietă. Un truc foarte ușor de aplicat este Acela de a nu cumpăra alimentele care te îngrașă. E foarte simplu, nu le ai în casă, nu le mănânci. Acest truc funcționează cu adevărat. Garantat!

S.B.: Unde își mai are rolul odihna în antrenementele de sală și cum putem să beneficiem de ea?

V.B.: Indiferent dacă faci antrenamente pentru slăbire, tonifiere sau masă musculară, trebuie să îi dai corpului tău timp de odihnă, de refacere, trebuie să respecți timpii biologici ai organismului. Tragi cât poți de tare, iei chiar  și suplimente alimentare, energizante, faci antrenamente bune și totuși… Este prin comparație exact cum ai avea cea mai bună mașină, i-ai pune benzină și cel mai bun ulei, tot ce este mai bun, dar ții pedala de accelerație apăsată la maximum. Antrenează-te corect, urmează un program de exerciții alcătuit de un instructor sau de un antrenor de specialitate, mănâncă bine și sănătos, dar ține cont că o importanță foarte mare o are timpul de odihnă și de recuperare. Lasă între 36 și 48 de ore timp de odihnă înainte de a lucra din nou aceeași grupă musculară, pentru a da timp musculaturii să se odihnească, să se refacă, să crească, să se tonifice, să poată face față din nou efortului la care o supui în timpul antrenamentului. Dacă ai timp și simți că mai ai multă energie, utilizeaz-o făcând o plimbare pe jos, în ritm alert, ori cu bicicleta. Numai să fii activ!

Related posts

Leave a Comment