Marian Rădulescu, despre calitatea finaliștilor care vor participa la Festivalul Folcloric Mihai Florea: ”Nu vom accepta în finală concurenți care vor lua medii sub 9”

Alina Răducan

Pe 7 noiembrie la Sala Radio din București are loc Festivalul Folcloric Mihai Florea, organizat de Marian Rădulescu în memoria marelui om de radio, originar din Buzău. La eveniment pot participa tineri între 15 și 25 de ani, bine pregătiți, care au de pregătit două piese și de trecut printr-o preselecție. Despre festivalul făcut din pasiune și din apreciere față de adevăratele valori ale folclorului românesc, cerințe și mod de desfășurare, aflăm dintr-un interviu acordat Scurt pe 2 de către organizatorul acestuia, președintele Asociației Ra-Libris, Marian Rădulescu.

Alina Răducan: Cine poate participa la acest festival?

Marian Rădulescu: Pot participa adolescenți și tineri între 15 și 25 de ani. Am ales să ducem mai departe tradiția concursului Floarea din Grădină, organizat de Mihai Florea care se adresa talentelor cu vârste între 15 și 25 de ani. Ne așteptăm la o prezență de 70-80 de concurenți din toată țara.

A.R.: Cum se va desfășura preselecția și unde ar trebui să vină concurenții?

M.R.: Concurenții au de prezentat două piese: una lentă, o baladă, o doină sau un bocet, iar a doua ar trebui să fie una ritmată, reprezentativă pentru zona din care vin. De altfel, această a doua piesă va fi și cea cântată în finală, acompaniată de Orchestra Națională Radio. Preselecția se va desfășura pe 28 septembrie la București, începând cu ora 9. Iar finala va fi joi, 7 noiembrie, la Sala Radio, tot în București.

A.R.: Aveți nume importante în juriu. Cine va face parte din acesta?

M.R.: Va fi un reprezentant din radio, specialist în domeniul folclorului, directorul Antenei Satelor, domnul Valentin Marin, doamna Doinița Nicolae de la TVR,  care este producătoarea emisiunii Tezaur Folcloric, doamna Jeni Florea, un redutabil ento-folclorist, realizator de emisiuni de radio pe folclor.

A.R.: Cum se va realiza jurizarea?

M.R.: În cadrul preselecțiilor vrem să alegem pentru finala acestui concurs pe cei mai buni, dintre cei mai buni. Pe de altă parte se va face o jurizare la vedere. Sunt cinci criterii de jurizare: intonația, calitățile vocale, prezența scenică, costumul și reprezentativitatea pentru zona din care vine.  Pe fiecare criteriu de jurizare se va da câte o notă, din care va rezulta o medie care în mod descrescător va stabili cine trece mai departe în finală. Nu vom accepta în finală concurenți care vor lua medii sub 9. Cei promovați în etapa a doua vor trebui să ne trimită partitura pentru piesa ritmată, în tonalitatea lor, pentru ca noi să o dăm dirijorului pentru a face orchestrația. Se va face o repetiție cu concurentul în ziua concursului. Domnul dirijor Grigoraș și Orchestra Națională Radio sunt niște profesioniști deosebiți și cu siguranță se vor înțelege foarte bine cu concurenții. Se va face topul în aceeași zi cu preselecțiile și în aceeași zi, concurenții vor afla dacă s-au calificat sau nu în finală.

A.R.: Ce sfaturi le dați tinerilor care vor să participe la Festivalul Folcloric Mihai Florea?

M.R.: Să-și lase emoțiile acasă, să le ia cu ei doar pe cele creative, să aibă încredere că juriul va fi unul profesionist, nepărtinitor. Așteptăm și cât mai mulți buzoieni să se înscrie, eu cunosc câțiva tineri în Buzău care au potențial de a ajunge în finală.

Related posts

Leave a Comment