Învăţământ gratuit…dar pe banii părinţilor

Loredana Bălan

Goană mare zilele acestea în librării şi supermarketuri, aşa ca la orice început de an şcolar şi nu e o noutate pentru nimeni. Noutăţile le aşteptăm de la Ministerul Educaţie. Pentru că se lucrează intens la o serie de proiecte ce vizează structura anului şcolar, manuale gratuite, catalogul electronic, învăţământul obligatoriu. Până la urmă e normal să vină pofta de muncă, atât timp cât proiectul noii legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie. Dar astea sunt chestiunii pe care am putea să le abordăm cu altă ocazie. Acum mi-aş îndrepta atenţia către bieţii părinţi, care nu lucrează nici în învăţământ, nici în sănătate, şi nu aşteaptă nicio mărire de salariu. Au sau nu au bani trebuie să le cumpere copiilor rechizitele necesare la şcoala.

Şi să nu creadă cineva că bugetul necesar pentru începutul anului şcolar s-ar învârti în jurul sumei de 84 de lei, cât reprezintă alocaţia de care beneficiază minorii. Şi de această sumă vorbim doar din această vară, căci până acum, micuţii s-au mulţumit cu cei 42 de lei pe lună. Asta aşa, pentru că avem demnitari care au grijă de copiii noştri, nu doar de ai lor.

Dar de bani vom vorbi pe tot parcursul anului şcolar, pentru că se mai iveşte ba un eveniment ce nu trebuie ratat de copil, ba o activitate extraşcolară. Căci aşa este cu învăţământul gratuit, costă! Până şi profesorii recunosc faptul că reuşesc să facă faţă cerinţelor doar cu ajutorul părinţilor. Părinţii, bieţii părinţi!

Dar nu vă speriaţi că aici nu vorbim de cei care „se sacrifică financiar” pentru copii şi vor cu orice preţ şcoli şi clase de fiţe sau… cu rezultate bune, cum se zice în popor. Mai sunt şi ceilalţi care trudesc toată ziua pentru a le asigura celor mici un trai decent, un ghiozdan cu cele necesare şi pe deasupra să le insufle încrederea că şcoala te face OM.

Vă doresc un an nou şcolar cu sănătate şi rezultate deosebite!

Related posts

Leave a Comment