Fosta legendă a Gloriei, Gabriel Ibriș, antrenorul nou-înființatei FC Buzău „Suporterii buzoieni au dreptul de a cunoaște adevărul despre dispariția Gloriei”

Gabriel Ibriș, fostul jucător al Gloriei în anii 90, este antrenorul principal al noii echipe de fotbal a orașului, FC Buzău.  În cadrul unui interviu acordat săptămânalului „Scurt pe 2”, fostul căpitan al Gloriei povestește despre greutățile întâmpinate de noul club la început de drum în Liga a V-a. Totodată, Gabriel Ibriș relatează un episod mai puin cunoscut de suporterii buzoieni despre modul brutal în care a fost îndepărtat de la Gloria, la doar 29 de ani, de către Dan Tulpan, „eternul” conducător al clubului din Crâng. În finalul interviului, fosta legendă a Gloriei își exprimă opinia în legătură cu viitorul fotbalului buzoian.

 

fc-buzauReporter: Când ați aflat de proiectul FC Buzău și, inițial, cum vi s-a părut ideea apariției unui nou club de fotbal la Buzău? Cine a pus bazele înființării noului club?

Gabriel Ibriș: De proiectul acesta am aflat la mijlocul lunii august. Ideea în sine mi s-a părut binevenită în condițiile societății actuale, când investițiile în sport sunt din ce în ce mai rare. Cei care sunt inițiatorii proiectului sunt domnii Ionel Turturică și Mihai Negoiță.

Rep.: Știu că echipa s-a înființat spre sfârșitul verii, cu puțin timp înaintea de începerea sezonului. Cât de greu a fost să formați un lot de jucători într-un timp atât de scurt?

Gabriel Ibriș: A fost foarte dificil să pornim la drum. Fără jucători, bază de antrenament, materiale specifice pregătirii, am reușit cu dificultate să plecăm la drum. Aspectele menționate anterior s-au rezolvat ulterior, dar capitolul jucători a fost foarte delicat. Cu sprijinul dl. Cighir (nota red. – Cătălin Cighir, director Liceul cu Program Sportiv Buzău) am legitimat 10 juniori din cadrul L.P.S. Buzău iar noi am reușit să aducem încă 10. În lotul actual nu se află niciun jucător al Gloriei Buzău dar sunt câțiva care au activat la alte echipe locale.

Rep.: Alături de dumnevoastră, cine mai face parte din staff-ul tehnic al formației FC Buzău?

Gabriel Ibriș: Lângă mine sunt Vasile Tudose și Alexandru Cristea.

Rep.: Deși evoluați în Liga a V-a, la meciurile de pe stadionul Gloria aveți mai mulți spectatori chiar decât unele grupări din ligile a doua sau a treia. Credeți că buzoienii vin la stadion din curiozitate sau pur și simplu încep să îndrăgească noua echipă?

 Gabriel Ibriș: Știm cu toții că Buzăul este un oraș plin de microbiști. Oamenii sunt pasionați și sunt convins că le lipsește motivul pasiunii. Sper ca FC Buzău să fie ceea ce ne dorim la nivel de performanță iar dumnealor să-și regăsească pasiunea și să devină suporteri fideli ai echipei.

 Rep.: Cum stă clubul din punct de vedere financiar? Există premise ca echipa să fie ajutată și de municipalitate, de la anul?

Gabriel Ibriș: În acest moment există doar susținerea financiară a membrilor fondatori. Ar fi ideală posibilitatea, legală, a direcționarii  unor  fonduri de la autoritățile locale, fapt ce ar consolida clubul si ar crea premisele unei perspective sportive promițătoare.

Rep.: Ca fotbalist, ați fost un jucător emblemă al Gloriei, chiar căpitan al echipei într-o anumită perioadă. Cum ați primit vestea desființării Gloriei și cine credeți că este principalul vinovat pentru disparația celui mai important club de fotbal din județ?

Gabriel Ibriș: Din păcate, este tristă și dureroasă situația actuală a clubului Gloria. Am trăit  momente frumoase, am cunoscut oameni deosebiți dar, din păcate, toate acestea sunt de domeniul trecutului. Nu pot face o nominalizare anume pentru că nu cunosc detalii dar suporterii Gloriei au dreptul de a cunoaște adevărul și sper ca acest lucru să se întâmple cândva.

 Rep.: Legat tot de cariera de jucător, știu că ați lăsat ghetele în cui la 29 de ani, vârsta când azi un jucător se afla în plină maturitate. Care au fost motivele pentru care ați renunțat la cariera de jucător?

Gabriel Ibriș: Am fost în litigiu financiar cu clubul Gloria fiind primul jucător care a avut curajul să se lupte cu reprezentații acestuia pentru propriile drepturi. Astfel, după câteva înfățișări la FRF, mi-am recuperat doar jumătate din drepturi iar clubul m-a suspendat 2 ani. Nu am găsit înțelegere pentru a mă putea transfera, mi s-a stabilit o sumă de transfer de aproximativ 50.000 de dolari si asta a fost. Aveam oferte de la Midia Năvodari, Chindia Târgoviște și Ceahlăul Piatra Neamț, dar totul a picat din cauza lipsei unui dialog cu conducerea Gloriei de atunci.

 Rep.: Ați jucat la Gloria într-o perioadă când echipa a fost în câteva rânduri aproape de promovare, dar nu ați reușit să ajungeți în Divizia A, așa cum se numea atunci prima ligă. Ce i-a lipsit în acei ani Gloriei pentru a reuși o mult dorită pormovare?

Gabriel Ibriș: Ne-a lipsit șansa și puterea financiară a clubului.Valoare sportivă era, atmosferă potrivită dar conjunctura a fost nefavorabilă!

Rep.: Cu cine dintre componenții Gloriei din anii ’90 mai păstrați legătura?

Gabriel Ibriș: Cu George Timiș, Mircea Constantin, Vasile Lazăr, Gheorghe Dobre, Aurel Ionescu, Mugurel Kaizer și Dan Paveliuc.

 Rep.: Din punctul dumneavoastră de vedere, cum vedeți viitorul fotbalului buzoian? Sunt șanse ca în următorii ani să avem o echipă din județ într-una din primele două ligi?

Gabriel Ibriș: M-aș bucura să ne apropiem de situația din anii ‘90 când aveam o reprezentare puternică la nivel divizionar. Anul acesta ar fi bine să promoveze Metalul, care merită, apoi poate FC Buzău. Da, eu sunt optimist și sper să ajungem iar cu o echipă la nivelul Ligii I!

 

Interviu realizat de Leonard Bunilă

Related posts

Leave a Comment