George Vlad, directorul Palatului Copiilor despre alternativa oferită de instituție: ”Palatul Copiilor este o opțiune perfectă pentru timpul liber al copiilor!”

Alina Răducan

A fost pe rând profesor, director de școală, inspector în management educațional, iar din 2016 este directorul Palatului Copiilor din Buzău. Spune despre acesta că este un loc ca din poveste în care copiii vin cu drag și că reprezintă o adevărată alternativă de petrecere a timpului liber. Despre reușite, planuri și dorințe, într-un interviu acordat în exclusivitate publicației Scurt pe 2.

A.R.:. Care sunt cele mai importante discipline pe care le pot urma cei mici la Palatul Copiilor?

G.-A. V: Toate sunt importante şi, pentru că fiecare copil este unic, cercurile pe care Palatul Copiilor le pune la dispoziţia lor sunt variate, astfel că fiecare poate alege în funcţie de ceea ce îşi doreşte, în funcţie de pasiune şi talent. Cercurile sunt atractive nu numai prin ceea ce le oferă celor care le frecventează, dar şi prin profesorii coordonatori, aceştia abordând dintre cele mai inedite metode didactice, astfel încât elevul să simtă că a ieşit cumva din clasa cu învăţământ formal.

A.R.: Cui se adresează cercurile şi de ce ar trebui părinţii să ia în calcul cursurile de la Palatul Copiilor Buzău?

G.-A. V: Palatul Copiilor primeşte cu braţele deschise toţi copiii de la vârsta de cinci ani şi până la ultimul an de liceu. Cercurile sunt construite în aşa fel încât să se regăsească toţi copiii, materia fiind adecvată fiecărei grupe de vârstă. Tehnologia a avansat, ceea ce este un lucru bun, dar telefoanele mobile, tabletele, internetul sunt folosite în mod excesiv şi greşit de către copii. Timpul lor liber ar trebui să însemne relaxare, recreere, să fie dedicat unor talente şi pasiuni, să facă activităţi care să le stimulze creativitatea, să socializeze, să înveţe să comunice, să lege prietenii, să înveţe să colaboreze, ceea ce la Palat se întâmplă. De aceea, Palatul Copiilor este o opţiune perfectă pentru timpul liber al copiilor!

A.R.: Care sunt cele mai importante proiecte derulate în 2018?

G.-A. V: Aş asemăna Palatul Copiilor cu un muşuroi de furnici. Continuu se desfăşoară activităţi, evenimente, suntem invitați la diverse evenimente, organizăm spectacole, serbări, concursuri, expoziţii, festivaluri. Anul şcolar 2017 – 2018 a fost un an plin, ca de obicei. La începutul anului am avut inspecţie generală în cadrul instituţiei, obținând calificativul ”Foarte bine”. Începutul primăverii a fost marcat de tradiţionalul spectacol dedicat Zilei Mamei şi de Festivalul Artistic al Elevilor Buzoieni, ediția a XVIII-a. Luna mai a fost marcată de Festivalul de Jurnalism şi Comunicare unde au participat elevi de liceu din judeţ, fiind o activitate complexă ce s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile la Poiana Pinului. De asemenea, în mai am avut Concursul Naţional de Artă Textilă şi Etnografie, Gala Festivalului Artistic al Elevilor Buzoieni. Am marcat și Ziua Internaţională a Copilului printr-un spectacol inedit, Pe aripile copilăriei. Vacanța de vară a fost şi ea încărcată cu evenimente, elevii şi profesorii au participat la diferite concursuri, tabere artistice, iar faţada clădirii a fost renovată pentru a se ridica la nivelul calităţii educaţiei ce se desfășoară aici. Palatul Copiilor organizează foarte multe concursuri, expoziții, la nivelul diferitelor cercuri: Șah, Informatică, Coregrafie-Balet, Muzică, Artă plastică, Design vestimentar.

  1. Dar pentru 2019, ce planuri au colegii dumneavoastră?

G.-A. V: Nu exagerez când spun că suntem o familie, colaborăm, astfel că Palatul înregistrează succese. Acest lucru ne dorim şi în acest an şcolar. Am început cu dreptul şi aşa am continuat. Am organizat o festivitate de deschidere, apoi diferite cercuri au participat la evenimente la nivelul judeţului: Toamna buzoiană, Festivalul dovleacului şi altele. Deja s-a desfăşurat concursul Ţara lui Liliput, iar la sfârşitul lunii noiembrie am avut un spectacol dedicat celor o sută de ani ce s-au scurs de la Marea Unire, 100 de minute pentru 100 de ani. Avem multe proiecte: o monografie, un ziar, lansări de carte, spectacole, concursuri. Fiecare cerc are planuri mari care se vor concretiza, dovadă stând anii trecuţi.

  1. Care sunt priorităţile dumneavoastră în calitate de director? Unde doriţi să ajungă Palatul Copiilor sub conducerea dumneavoastră?

G.-A. V: Palatul Copiilor este şi trebuie să fie mereu locul unde toţi cei implicaţi să se simtă bine. Zilele trecute un coleg spunea că Palatul este acasă. Îmi doresc să îmi sprijin colegii în iniţiativele lor, aşa cum am făcut, să demonstrăm, ca şi până acum, că suntem o instituţie care pune în mijlocul procesului de învăţare elevul, vreau ca Palatul să fie ceea ce spune prin denumirea sa: un loc desprins ca dintr-o poveste, un loc unde toţi copii să vină cu drag, unde noi îi vom întâmpina mereu frumos. Consider că a fi dascăl nu e o meserie, e o vocație. Palatul Copiilor Buzău este printre primele la nivel naţional, întotdeauna este loc de mai bine, iar pentru lucrul acesta vom lucra împreună, în echipă. Şi chiar suntem o echipă frumoasă, fără să exagerez!

Related posts

Leave a Comment