Gabriel Ilie, președintele Asociației Kara Dog Search&Rescue despre activitatea alături salvatorii cu blană: ”Câinii sunt pregătiți în medii asemănătoare celor din situațiile reale”

Din pasiune pentru animale și dorința de a ajuta oamenii în situații limită, șase membri au pus bazele asociației Kara Dog Search&Rescue. Principalul lor scop este acela de a salva pe oricine în caz de calamitate cu ajutorul celor mai devotați prieteni ai oamenilor, câinii. Cum se antrenează pentru ca blănoșii să-și merite statutul de salvatori, ce calități trebuie să aibă patrupedele și ce știu să facă împreună echipele mixte, aflați dintr-un interviu acordat în exclusivitate săptămânalului Scurt pe 2 de Gabriel Ilie, președintele asociației și în același timp, membru fondator a acesteia.

Alina Răducan: Cu ce se ocupă asociația?

Ilie Gabriel: Asociația are ca scop instruirea câinilor de căutare/salvare a victimelor în situații de urgență, dar și dezvoltarea relației om câine printr-un dresaj adecvat asupra câinilor.

A.R.: De la ce a pornit ideea înființării acesteia?

I.G.: Ideea a fost a unuia dintre membrii fondatori, care a mai încercat un astfel de proiect, însă nu a fost viabil. Împreună cu alți 5 membri am reconfigurat acest proiect și i-am dat acum alte perspective.

A.R.: Care este misiunea asociației?

I.G.: Misiunea asociației este de a veni în sprijinul comunității și de a dezvolta persoanelor cu care interacționează, aptitudinile necesare pentru gestionarea momentului cât mai bine în situații de urgență și conlucrarea cât eficient cu echipele de salvatori,  formate din om și câine. Aceasta vine în sprijinul instituțiilor publice care au competențe pe domeniul situațiilor de urgență.

A.R.: Ce calități trebuie să aibă un câine pentru a deveni salvator?

I.G.: Pentru a putea participa la misiuni de căutare a peroanelor supraviețuitoare prinse sub dărâmături sau în medii ostile un câine trebuie să fie agil, receptiv la comenzile primite, să fie puternic din punct de vedere fizic și să aibă o personalitate bine conturată.

A.R.: Cum are loc pregătirea?

I.G.: Câinii sunt pregătiți în medii asemănătoare celor din situațiile reale, astfel încât aceștia să fie familiarizați cu oameni, străzi, mijloace de transport, locuri aglomerate, clădiri prăbușite, dar și cu zone împădurite.

A.R.:  În ce situații pot interveni câinii și ce pot face în plus față de oameni?

I.G.: Câinii de salvare pot interveni în timpul dezastrelor naturale (avalanșe, inundații, alunecări de teren, cutremure) pentru găsirea persoanelor dispărute. Ei pot identifica victimele în locuri greu accesibile oamenilor, ajutându-se pentru aceasta de simțul olfactiv puternic și de auzul excepțional.

A.R.: Care este cel mai prețios lucru pe cate l-ați învățat până de la prietenii dvs. salvatori cu blană?

I.G.: Fidelitatea și spiritul unor ființe care trăiesc și fac lucruri pentru noi oamenii în schimbul unui singur lucru, care nu se vede, dar pe care ei îl simt… afecțiunea.

 

Related posts

Leave a Comment