ȘCOLI ÎNCHISE ȘI MAI MULTĂ LIBERTATE PENTRU VÂRSTNICI

Gradinitele, scolile si universitatile raman inchise pentru elevi, urmand ca acestia sa se intoarca in clase in septembrie, din anul scolar urmator. Decizia a fost luata  dupa ce au fost analizate riscurile redeschiderii salilor de clase, cel mai important pericol fiind faptul ca elevii ar reprezenta vectori principali de transmitere a coronavirusului.

Totusi, ca exceptie de la aceasta masura, vor face elevii din anii terminali, a VIII-a si a XII-a, care ar putea reveni in banci dupa 2 iunie,  timp de doua saptamani, pentru a se pregati pentru examenele nationale. Evaluarea Nationala si Bacalaureatul se vor desfasura conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, insa cu reguli foarte stricte de distantare sociala.

Pentru celelalte categorii de elevi, cursurile se vor derula in continuare online, urmand ca profesorii sa incheie situatia scolara, pana la 12 iunie, cand se termina anul scolar 2019-2020.  Tezele semestrului doi nu se vor mai sustine, iar pentru incheierea mediilor, elevii trebuie sa aiba minimum doua calificative sau note la fiecare materie.

Evaluarea națională se va susține începând cu 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise pe 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe, dupa un calendar care va fi comunicat ulterior.

O alta decizie luata ieri si prezentata aseara de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin ordonanta militara 10, se refera la relaxarea restrictiilor de circulatie in cazul persoanelor in varsta de peste 65 de ani. Astfel, bătrânii vor avea la dispozitie doua intervale orare, intre 7 -11 si 19-22, timp in care vor putea sa mearga la cumparaturi sau sa isi rezolve problemele urgente.

Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisă în afara locuinței si in afara acestor intervale orare  doar pentru deplasare in interes profesional, în situația în care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice, dializă, dar si pentru activități agricole.

Iesirile se fac in baza declaratiei pe proprie raspundere, in care se trec datele personale si motivul deplasarii.

Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în  noile intervale stabilite prin ordonanta.

Related posts