LEGEA STĂRII DE ALERTĂ, ÎN VIGOARE

Astăzi intra în vigoare legea care reglementează starea de alertă, adoptată săptămâna trecută de Parlament.

Documentul conţine măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus, dar şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile stabilite deja de autorităţi.

Astfel, cei care nu vor purta mască de protecţie care să acopere gura şi nasul în spaţiile publice închise sau în transportul în comun pot primi amenzi între 500 şi 2.500 de lei.

Aceleaşi amenzi sunt prevăzute pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie, dar şi pentru participarea la mitinguri, concerte în aer liber, procesiuni, manifestări culturale sau slujbe religioase în spaţii închise.

Cei care organizează astfel de evenimente interzise în starea de alertă riscă amenzi de până la 15.000 de lei.

Încălcarea izolării la domiciliu sau a carantinei se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei,

Tot de astazi, cei care merg în afara localității sunt obligați să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motivele deplasării.

Totodată, declaratia pe proprie raspundere poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității.

Dacă este parcurs același traseu pe parcursul mai multor zile, poate fi modificată doar data.

In perioada starii de alerta,  românii vor putea circula în localitate, dar și în zonele metropolitane, fără a avea asupra lor declarația pe propria răspundere. Din zona metropolitană fac parte localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș.

Declararea stării de alertă nu mai  restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate, mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus.

Începând de maine, toate instituțiile implicate în asigurarea regulilor de către instituții, companii, operatori, cetățeni, vor fi pe teren și vor asigura respectarea legii.

Related posts