SE REDESCHID GRĂDINIȚELE

Normele pentru redeschiderea grădinițelor, creșelor și unitatilor after school au fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca acestea pot fi de-acum deschise.

Ordinul comun al celor trei miniștri, ai Educației, Muncii și Sănătății, cuprinde o serie de masuri de asigurare a igienei, distantarii si reguli sanitare, dar si obligații pentru personalul unităților.

Traseul prin curtea unității până la intrarea si iesirea din incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat si semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.

Copiii trebuie primiți individual de către persoana desemnată și preluați de părintele la ușa unității, evitându-se, circulația în interior.

Sălile de grupă vor fi  amenajate  astfel încât să permită reducerea numărului de copii în cameră. Suprafata minima asigurata trebuie sa fie de  4,5 mp pentru fiecare copil, iar distanța dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate- dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, respectiv a măsuțelor, la cel puțin 2m distanță între ele.

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. Triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității, prin măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact, iar valoarea acesteia  nu trebuie sa depășească 37,3 grade Celsius.  In cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de repaus, de 2-5 min. In cazul in care temperatura se mentine la o valoare mai mare de  37,3 grade sau copilul prezinta  simptome respiratorii sau alte semne de boli infecto-contagioase acute, acesta nu va fi primit la program.

De asemenea, personalul cu simptome respiratorii, febră și cu oricare alte simptome de boli infecto-contagioase acute nu se va prezenta la lucru și va anunța această situație conducătorului instituției. Si personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS COV-2 nu se va prezenta la serviciu.

Mască facială va fi utilizată exclusiv la creșă, gradiniță, afterschool de către tot angajatii unitatii și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

La intrarea în unitate, personalul va utiliza încălțăminte exclusiv pentru utilizarea în incinta acesteia.

Decizia de redeschidere a gradinitelor, creselor si after-school-urilor vine in sprijinul parintilor care, in perioada vacantei de vara, merg la serviciu si nu au cu cine sa isi lase copiii.

Related posts