CAMERA DEPUTATILOR A STABILIT NOI REGULI DE IZOLARE

Camera Deputaţilor a adoptat, aseara, proiectul care stabileste noi reguli privind carantinarea şi izolarea. Actul normativ a primit  266 voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri, singurii care nu au votat fiind deputații Pro România.

Izolarea și carantina nu vor mai fi obligatorii pentru toată lumea, iar cei care sunt doar suspecți sau nu au simptome pot rămâne acasă, pe o perioadă limitată.

Dacă până acum toți cei reveniți din țări cu număr mare de infectări sau cei care au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19 ar fi mers automat în carantină instituționalizată, de acum aceștia vor putea să rămână la domiciliu. Doar in cazul in care acestia nu vor sau nu pot sta acasa, vor fi  plasați în centre ale statului.

Izolarea se va face în spital doar pe baza unor documente medicale care să arate că persoana în cauză este contagioasă.

De asemenea, noul act normativ stabileste că pacienții vor putea refuza tratamentul și vor putea contesta în instanță orice măsură de prevenire.

Guvernul ar fi vrut însă și sancțiuni pentru cei care nu respectă măsurile de izolare sau carantină.

În plus, în cazul celor care plecau din spital sau din spațiul de carantină, aceștia ar fi suportat costurile. Numai că deputatii social-democrații nu au fost de acord.

Un alt articol adoptat de deputati a fost cel referitor la detasarea personalului pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi. Astfel, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conducătorii instituţiilor implicate pot dispune detaşări pe o durată de maximum 30 de zile, a personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat.

Solicitarea detaşării personalului se face de către Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul în care s-a constatat deficitul de personal. Pe perioada detaşării sunt asigurate cazarea, masa şi transportul detaşatului din bugetul instituţiei care beneficiază de serviciile personalului detaşat, al unităţii administrativ-teritoriale sau al Ministerului Sănătăţii, după caz. Proiectul trebuie votat  acum și de senatori, forul decizional în acest caz, iar după 5 zile legea va intra în vigoare.

Proiectul de lege a fost întocmit de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor infectate cu noul coronavirus în spitale este contrară legii fundamentale.

Related posts