PIERSICA TURTITĂ, TOT MAI CAUTATĂ

Piersica turtită și dulce, un soi exotic din ce în ce mai căutat de clienții supermarketurilor, crește de câțiva ani și în pământ românesc. Un buzoian care a lucrat mulți ani în Spania a înființat o livadă de piersici Paraguay în comuna Berca, pe un lot de 6.000 de metri pătrați cumpărat în urmă cu 6 ani. Iacob Nedelcu a plantat aproximativ 700 de piersici din soiul Paraguay, care au fructele plate şi sâmburii mici.

Plantația a început să aibă rod încă din al doilea an de la înființare. Toată familia este angrenată în afacerea cu fructele exotice. De la mic, la mare, au învățat tainele acestei culturi, iar la recoltare știu că un fruct bun pentru comercializare trebuie să aibă un anumit calibru, culoare și rezistență la crăpare.

Adaptate foarte bine condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile de piersici turtite asigură atât producții bune cât și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. În ferma de la Berca, au fost plantate patru soiuri, cu perioade diferite de coacere a fructelor.

Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în depozite en-gros din Constanța, de unde este aprovizionat tot litoralul românesc. Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătrați însă proprietarul ei vrea să tripleze suprafața în următorii ani, după ce a constatat că, în pieţe, piersicile plate au început să fie tot mai căutate. În alte țări, aceste fructe se numesc piersici Saturn sau piersica-gogoașă, după forma lor neobișnuită.

Related posts