PREMIERĂ LA MUZEUL COLŢI

Redeschiderea Muzeului Chihlimbarului de la Colţi va aduce o permieră inedită. În Muzeu vor fi expuse fosile, unele vechi de milioane de ani, de mamut şi megaloceros, un strămoș al cerbilor. Osemintele de animale preistorice, care au trăit la sud de Curbura Carpaţilor, au fost scoase din depozitele Muzeului Judeţean Buzău și au fost transportate la Colţi.

Fosilele au stat în depozitul Muzeului Judeţean Buzău mai bine de trei decenii, iar recent au fost supuse unor analize paleozoologice, la Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan”. Descrierile furnizate de specialişti vor însoţi exponatele, în cadrul Muzeului de la Colţi, în format electronic. Unul dintre exponatele de bază este mandibula unui mamut sudic care a trăit la sud de Curbura Carpaţilor, cu aproximativ 2,5 milioane de ani în urmă. Animalul preistoric ajungea la 9 tone şi cam 4 metri înălţime.

O bucată din femurul unui astfel de animal uriaş va fi expusă şi ea la Colţi. Osul are dimensiuni impresionante şi a fost descoperit de muncitorii unei balastiere de lângă Buzău. Această piesă a intrat în colecţia Muzeului Județean Buzău puţin după anul 2006. Pe lângă oasele de mamut, la fel de valoros din punct de vedere arheologic este şi craniul unui urs de peşteră, care a trăit în unele părţi ale Europei, cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. Acesta ajungea la aproape 1,40 metri înălţime la umeri şi cântărea peste 600 de kilograme. Unii masculi foarte mari puteau ajunge chiar și la 1.000 de kilograme. Animalul era numit urs de peşteră pentru că oasele lui au fost găsite preponderent în peşteri, unde intra să hiberneze. Nu a lăsat urmaşi, ursul brun fiind o rudă îndepărtată.

Alte exponate scoase din depozitul Muzeului din Buzău pentru a fi expuse la Colți sunt un corn de megaloceros, cel mai mare cerb cunoscut, care a dispărut în urmă cu 4.000 de ani, şi câteva coarne de bour şi de bizon. Bourul este strămoşul direct al vitei domestice şi nu mai există în sălbăticie. Bizonul de stepă, în schimb, este o rudă apropiată a zimbrului actual.

Related posts