FRUCTELE USCATE, AFACERE PROFITABILĂ

Fructele uscate, fie ele smochine, mere, stafide sau prune, sunt nu doar extrem de gustoase, ci și o sursă bună de vitamine şi minerale. Mai mult, au devenitt de ceva timp o afacere foarte profitabilă. Buzoianul Valeriu Hagiu, din Calvini, este printre puținii fermieri din țară care produc și comercializează fructe uscate certificate de Ministrul Agriculturii. Fabrica sa este amenajată într-o anexă a gospodăriei, iar materia primă vine din livada de pruni, peri și meri pe care o deține în apropiere. Umăr la umăr cu soția, Valeriu curăță manual câte 250 de kilograme de fructe pentru fiecare serie de uscare.
Fructele sunt feliate cu atenție astfel încât deshidratarea să nu le compromită. Cuptorul pe care îl deține este unul modern, încălzit cu lemne. Temperatura de uscare poate fi reglată așa cum o cere fiecare fruct în parte. Cele mai pretențioase sunt prunele, care sunt puse la deshidratat cu sâmburi cu tot.

Fructele uscate ajung în caserole din plastic sau ambalate în vid, pentru a avea valabilitate mai mare. Din ce în ce mai mulți clienți preferă varianta deshidratată a fructelor, fie din lipsa fructului proaspăt, fie pentru că fructele uscate sunt mult mai dulci.
Valeriu Hagiu a pornit afacerea în 2018, când avea 50 de ani. Sătul să vadă cum fructele i se strică în livadă, a decis să-și dezvolte o afacere cu fructe uscate. Ca să-și cumpere un cuptor performant pentru uscarea fructelor, bărbatul din Calvini a apelat la fondurile europene. Proiectul i-a fost acceptat și a primit suma de 15.000 de euro.
Anul trecut, a vândut aproape 300 de kilograme de fructe uscate, iar din acest an va produce și stafide. De curând, și-a înscris fructele uscate și în Catalogul Produselor Alimentare Certificate și speră că va putea trimite comenzile oriunde în țară. Familia Hagiu vinde fructele la caserole de jumătate de kilogram, la prețul de 10 lei.

Related posts