O NOUĂ TRANȘĂ DE VACCIN ANTIGRIPAL

Campania gratuita de vaccinare antigripala continua dupa ce alte 500 de mii de doze au fost livrate directiilor de sanatate publica din tara. Serurile vor ajunge la medicii de familie, pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape.

Următoarea tranșă de 1.100.000 de doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până la jumătatea lunii octombrie au fost vaccinate antigripal aproape 150 de mii de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50 % mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, dar într-o creștere ușoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Până în prezent, în acest sezon nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă.

Persoanele care nu intra in categoriile de risc,  si implicit, nu beneficiaza de imunizare gratuita, isi pot achizitiona vaccinul antigripal, daca il gasesc, din farmacii. Vaccinul gripal recomandat pentru acest sezon are 4 tulpini și costă aproximativ 50 de lei.

Related posts