PALINCĂ DE PARĂ…. CU PARA ÎN STICLĂ

Palinca de pere, cu fructul în sticlă, nu este doar o licoare cu un parfum unic, ci și o delicatesă obținută cu foarte multă atenție și trudă. O spune Valeriu Hagiu, unul dintre proprietarii întinselor livezi de pruni, meri şi peri din zona de munte a Buzăului. Bărbatul a pornit o afacere cu fructe uscate din nevoia de a găsi alternative de valorificare a bogatelor recolte. Așa a ajuns să pună la fermentat surplusul de pere, care s-a transformat apoi  într-o băutură specială: palinca de pere cu fructul în sticlă.

Valeriu şi soţia lui au grijă de fructele din sticlele atârnate în pomi timp de patru luni, ”ca de nişte copii mici”. În fiecare an, agaţă în peri cel puţin 50 de sticle. Ca să le permită fructelor o dezvoltare normală, aleg sticle mai mari.

Producătorul din Calvini toarnă în sticlele cu perele crescute în interior palincă făcută în anii trecuţi. Băutura pe care o obţine prin distilarea perelor recoltate anul acesta o va îmbutelia la anul.

Palinca se obţine prin fermentarea şi distilarea diverselor fructe şi trebuie să aibă un conţinut ridicat de alcool, de peste 40 de grade. Diferenţa dintre ţuică şi pălincă constă în faptul că ţuica se produce doar din prune.

Related posts