DUC ȘI MAI GREU POVARA SINGURĂTĂȚII

Cu ochii înlăcrimați de dorul copiilor și nepoților aflați departe, în alte localități sau peste hotare, tot mai mulți bătrâni sunt nevoiți să ducă acum și povara unei distanțări impuse de pandemia de coronavirus. Singurătatea le devine mai apăsătoare atunci când văd că cei dragi le trec pragul casei din ce în ce mai rar. Valea Salciei, o localitate aflată între munții Buzăului și Vrancei, numără mai puțin de o mie de suflete, iar cei mai mulți sunt bătrâni. Copiii lor au părăsit demult comunitatea în căutarea unei vieți mai bune. Stanca Târcă are 84 de ani și trăiește singură de mai bine de două decenii, după ce fiica ei, unicul copil, s-a stabilit în Franța.

Ca să-și aline dorul de cei dragi, bătrâna își face permanent de lucru. Are grijă să țină curat în camera de oaspeți, pe care a însuflețit-o cu fotografiile celor dragi, și tricotează mai tot timpul hăinuțe pentru strănepoți.

În ciuda vârstei, doamna Stanca îngrijește o frumoasă grădină cu flori și crește multe păsări în bătătură. Înainte, nepoții rămași în țară o vizitau mai des, pentru a-i asigura bătrânei cele necesare. Boala care lovește acum în toată lumea le-a mai rărit și lor vizitele.

Aceeași tristețe izvorâtă din dorul pentru copii o copleșește și pe tanti Bița. Înainte de a pleca definitiv în Spania, cele două fete ale bătrânei i-au asigurat toate condițiile de trai mamei lor, acum în vârstă de 78 de ani.

Tanti Bița are în apropiere câteva rude care o ajută la tăiat lemne sau cumpărat alimente și medicamente, sarcini care i-au devenit imposibile din cauza bolii. Își mai înseninează sufletul atunci când vorbește la telefon cu fetele și nepoții sau când le privește chipurile din fotografii.

Boala care face ravagii în toată lumea a amplificat distanța dintre tanti Bița și fetele ei, pe care nu le-a mai îmbrățișat de mai bine de un an. Era vorba ca măcar una dintre ele să fie acasă de sărbători, însă începe să-și piardă speranța când vede atâta jale în lume din cauza coronavirusului.

În comuna Valea Salciei sunt mulți bătrâni care duc dorul copiilor plecați în lume. Pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă grea impusă de criza sanitară, reprezentanții primăriei îi ajută la activități gospodărești sau pentru aprovizionarea cu cele necesare.

Related posts