ATENȚIE, DE LA PRIMELE SEMNE DE RĂCEALĂ!

Rămâneți acasă dacă aveți cel mai mic semn de răceală! Este recomandarea medicilor, care ne spun că cel mai bine ar fi să stăm în casă dacă simțim că am răcit. Trebuie să ne izolăm şi să sunăm medicul de familie, care ne va urmări starea de sănătate şi ne va sfătui. Medicii specialiști în boli infecțioase spun că izolarea este foarte importantă, tocmai pentru a nu-i expune pe alţii în caz că suntem infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Dacă suntem depistaţi pozitiv, trebuie să ţinem legătura cu medicul de familie, care ne va monitoriza evoluţia bolii. În schimb, trebuie să mergem la spital dacă avem febră mare şi nu scade după 3-4 zile sau reapare după o perioadă. De asemenea, dacă tusea devine intensă şi e însoţită de dureri toracice, dacă avem puternice dureri musculare şi de cap sau dacă simţim senzaţia de lipsă de aer. Acestea pot însemna că boala se agravează, iar dacă întârziem să ne ducem la spital poate fi prea târziu.

Infectionistii mai spun că  trebuie să fim foarte atenţi în special în perioada bolii cuprinsă între zilele a 7-a şi a 10-a, când există riscul că inflamaţia să evolueze spre o formă severă chiar şi la persoanele care iniţal au simptome uşoare.

Deși în ultimele săptămâni, numărul infectarilor în rândul populației pare că e în scădere, în continuare mulți dintre cei care contractează virusul SARS COV 2, fac forme grave de covid 19 și ajung în secțiile de terapie intensivă. Aici locurile libere sunt tot mai greu de găsit, în ultimele zile numărul celor care au nevoie de îngrijiri speciale depășind 1200. Și numărul celor internați cu forme ușoare și medii se menține ridicat, de peste 13 000 de pacienți, semn că tot mai multe persoane au nevoie de asistență medicală pentru a depăși cu bine boală.

Pentru că vin sărbătorile de iarnă, perioadă în care suntem tentați să ieșim mai mult și  să ne întâlnim cu mai multe persoane, soluția cea mai sigură este de a petrece  Crăciunul într-un cadru familial, cât mai restrâns.

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise și deschise, igienă corespunzătoare a mâinilor și distanțarea socială rămân principalele măsuri de combatere a răspândirii noului coronavirus.

Related posts