CE VOTĂM LA PARLAMENTARE?

Românii din țară și din străinătate sunt chemați din nou la urne, de această dată pentru a-și alege senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. Secţiile de vot sunt deschise în intervalul 07:00 şi 21:00. Dacă la ora 21:00 în incinta secţiei de votare sau în faţa secţiei există, la rând, mai multe persoane care vor să îşi exercite dreptul la vot, ora limită până la care pot fi deschise urnele este 23:59.

La alegerile parlamentare de anul acesta numarul candidatilor a crescut fata de cele din 2016. Listele actuale conțin  acum 7.136 de candidați, cu 660 mai multi decat se regaseau pe liste in urma cu patru ani.

Din totalul candidatilor, 4659 aspira la un loc in  Camera Deputaţilor şi 2.477 la un mandat in  Senat. Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe un loc. Şi la Senat, lupta cea mai aprigă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc,  iar cea mai  slabă se inregistreaza  în Prahova,  cu 11,8 aspiranti pe un  loc.

În urma scrutinului vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de aproximativ 18 milioane 982 de mii.

La alegerile parlamentare 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani împliniți în ziua de 6 decembrie.

Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

Un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.

Parlamentarii  vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale. Potrivit normei de reprezentare, capitala Romaniei are cei mai mulți parlamentari: 13 senatori și 29 de deputați.  Judetele cu cei mai putini reprezentanti, cate 6 in fiecare sunt  Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj și Tulcea.

Related posts