AU SĂRBĂTORIT UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Împlinirea a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment istoric major care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost marcată, sâmbătă, 27 martie, și în municipiul Buzău. Seria manifestărilor dedicate Unirii Basarabiei cu România, de la Buzău, a fost organizată de plaftorma unionistă „Acțiunea 2012” și de filiala Buzău a Alianței pentru Unirea Românilor.

Manifestarea a debutat în Parcul Marghiloman din municipiu, în prezența a câtorva zeci de buzoieni, de toate vârstele. Participanții au ascultat muzică patrotică, au recitat poezii și au scandat lozinci unioniste. Au avut loc și alocuțiuni care au evidențiat importanța actului istoric de la 27 martie 1918.

În discursul său, istoricul Marius Constantinescu a evidențiat rolul determinant pe care buzoianul Alexandru Marghiloman, prim-ministru al țării în acea perioadă, l-a avut în înfăptuirea unirii Basarabiei cu România.

Evenimentul a continuat la Cimitirul Eroilor Neamului din Buzău. În debut, a avut loc un ceremonial religios pentru cinstirea militarilor români care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. Apoi, participanții au depus o coroană de flori în memoria celor care și-au dat viața pentru înfăptuirea României Mari.

La evenimentul de la Cimitirul Eroilor din Buzău a fost prezent și George Simion, co-președinte AUR. El crede că unirea României cu Basarabia ar fi posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat, însă cheia este la politicienii de pe ambele maluri ale Prutului.

Tot sâmbătă, deputatul AUR de Buzău, Nicolae Roman – alături de numeroși alți parlamentari ai partidului– a fost prezent în mai multe raioane din Republica Moldova și a participat la manifestări de comemorare a Unirii Basarabiei cu patria mamă.

După 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. În şedinţa Sfatului Ţării de la Chişinău, din 27 martie 1918, se proclama Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România. Unirea a fost posibilă, inclusiv în urma susţinerii Armatei Române care pus capăt atacurilor banditeşti ale bandelor bolşevice din Basarabia, în cadrul Revoluţiei din 1917.

Related posts