RELAXARE CONDIȚIONATĂ DE VACCINARE

Fără mască pe plajă sau la munte, restaurante ocupate la capacitate maximă şi chiar petreceri de nuntă pentru vaccinați. Sunt câteva dintre propunerile de relaxare pregătite de autorităţi pentru 1 iunie. Totul va fi posibil insa cu o conditie: să ne vaccinam cât mai mulți, cel puţin 5 milioane, până la finalul acestei luni. Pentru a ajunge insa la aceasta cifra,  ar trebui ca in luna mai sa fie vaccinate incă un milion și jumătate de persoane.

Aşa că se caută soluţii pentru accelerarea vaccinării. Coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, a anuntat ca, incepand de vineri, 7 mai, persoanele  de peste 60 de ani se vor putea prezenta direct, la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul programului de lucru, intre orele 8.00 si 20.00, iar restul persoanelor se vor prezenta de la ora 14.00 până la ora 20.00,  tot fără programare. Prioritate vor avea cei programați prin platformă, care au un loc deja ocupat. Suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă fără programare. Cei care se prezintă in afara programarilor, pot fi trecuți pe o listă separată și se pot prezinta si  a doua sau a treia zi, eșalonat. Această modalitate de vaccinare va duce si  la o scadere a numarului de doze irosite.

Incepand de ieri, oficial , a inceput si vaccinarea prin cabinetele de familie. La nivel naţional, sunt 3.000 de medici de familie care s-au implicat în campanie, ceea ce înseamna o treime din totalul lor.

Peste 82 mii de doze de vaccin Johnson & Johnson au fost deja distribuite  medicilor de familie din ţară.

Tot pentru accelerarea campaniei de vaccinare,  in mai multe orase din tara sunt organizate maratoane, inclusiv la nivelul spitalelor militare apartinand ministerului Apararii, unde poate merge oricine vrea sa se imunizeze.

Ieri, au fost administrate peste 85 de mii de doze de vaccin, dintre care 70 de mii de la Pfizer, aproape 7 000 de la Moderna, 8500 AstraZeneca si 45 de la Johnson &Johnson.

Indiferent de cum va decurge vaccinarea anticovid, de mască nu vom scăpa,  prea curand. Autoritatile se gandesc la renuntarea purtarii mastii de protectie numai daca se va ajunge la cel putin 10 milioane de romani vaccinati, cifra care se spera a fi atinsa in lunile august-septembrie. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că, din vară, există o perspectivă foarte clară să fie vaccinați și copiii cu varste intre 12 si 15  ani. Li se va administra doar serul  Pfizer, în centrele deja amenajate și doar cu consimțământul părinților.

Situația vaccinării anti-Covid pe județe, prezentata ieri de  Institutul Național de Statistică, arata ca cel mai mare număr de persoane vaccinate cu cel puțin o doză se înregistrează în București – 31,2%. Pe locul al doilea se situeaza Cluj cu 28 la suta din populatie imunizata.  Tot cu procente de peste 20 la suta sunt si judetele Timis, Brasov, Sibiu si Constanta.  Buzaul se situeaza undeva la mijlocul clasamentului, cu putin peste 14 la suta dintre cetateni vaccinati, cu cel putin  o doza.

Related posts