ROMÂNII DIN DIASPORA, AMBASADORII PRODUSELOR TRADIȚIONALE

Babicul de Buzău și cârnații de Pleșcoi par a fi nelipsiți din bagajele românilor din Diaspora care pleacă peste graniță, după vacanța petrecută în țară. Proprietarul unei carmangerii din comuna Mărăcineni spune că, în ultima lună, s-au înmulțit comenzile pentru afumături, în special la produsele specifice zonei. Afumătoarea fabricii merge non-stop, pentru a asigura suficientă marfă în magazine.

Începutul lunii septembrie este una dintre cele mai bune perioade din an pentru carmangeriile cu produse tradiționale. În ultimele zile, la carmangeria din Mărăcineni au trecut pragul zeci de români din Diaspora care se pregătesc să plece înapoi, peste hotare, după vacanța petrecută în țară.

Unii dintre clienți investesc sute de lei în afumăturile pe care le pun în bagaj, ca să le aibă la păstrat până spre iarnă. Cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.

Pentru a face față comenzilor care curg de pretutindeni, angajații carmangeriei lucrează la foc continuu. Peste 150 de kilograme de cârnații de Pleșcoi sunt preparați într-o oră,  după rețete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului.

În 2019, Cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată. Au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut, alături de alte peste 1.450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul Uniunii Europene.

Related posts