VALUL 4 AL PANDEMIEI DIN ROMÂNIA A ATRAS ATENȚIA INTERNATIONALĂ

Gravitatea valului 4 al pandemiei din Romania creeaza ingrijorare in randul reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In urma situatiei de la noi, OMS a trimis un expert de top pentru situații de urgență sanitară pentru a găsi soluții la actuala criză. Acesta va lucra cu responsabilii romani timp de doua luni, primele consultari avand loc ieri. Tintele Romaniei  prezentate Organizatiei sunt vaccinarea anti-covid cu prima doza  a inca 2 milioane  de romani, pana la sfarsitul anului, urmand ca 70 % din populatie sa fie imunizata pana in primul trimestru al anului viitor. Conform estimărilor OMS, dacă s-ar menține actualul ritm de imunizare, am ajunge la un procent de 70% din populație peste aproximativ 31 de luni, tocmai de aceea este nevoie de urgentarea campaniei.

Situația este în continuare foarte gravă și se răsfrânge în primul rând asupra spitalelor, care sunt sub asediu. Sectiile ATI sunt ocupate in proportie de 100%, insa si unitățile de primiri urgențe sunt pline cu pacienți care așteaptă pe hol să se elibereze un loc la terapie intensivă. Din nefericire, de cele mai multe ori acest loc se eliberează după un deces.

Tara noastra inregistreaza  record după record.  In ultima saptamana am avut peste 2300 de decese, ceea ce inseamna ca la fiecare 4 minute cineva si-a pierdut viata din cauza covid. Intr-o singura saptamana am depasit si  pragul de 100 000 de infectari, iar raportat la numarul de teste efectuate  ar insemna că una din 4 persoane testate s-a dovedit a fi bolnavă.

Cu toate aceste cifre am atras atenția internațională și o lume întreagă se întreabă ce s-a întâmplat la noi de am ajuns atât de aproape de o catastrofă umanitară. A aparut chiar temerea ca, din cauza ratei mici de vaccinare corelată cu numarul mare de infectari, in Romania sa apară o noua tulpina a acestui virus.

Suntem pe ultimele locuri la capitolul imunizare impotriva covid 19 si pe primul loc la  numarul de decese asociate covid raportat la un million de persoane. 92% dintre decesele legate de COVID-19 sunt  înregistrate la persoanele nevaccinate. Datele arata ca  vârstnicii și femeile reprezinta  categoriile cel mai puțin vaccinate.

Desi numarul celor care aleg sa se vaccineze a mai crescut in ultimele zile, in ritmul actual, România va reuși în aproape 3 ani să-și vaccineze 70% din populație.

Cei de la OMS spun ca  este nevoie de o campanie mai accentuată de conștientizare a populației în privința beneficiilor vaccinării împotriva Covid-19.

Ieri Romania a depasit pragul de 6 milioane de persoane vaccinate cu prima doza.

Related posts