VIN MULT ȘI DULCE

După o scurtă pauză cu ploi necontenite, viticultorii au intrat în vie pentru a-și aduna roadele muncii. În zona Buzăului, culesul a început mai târziu decât de obicei, pentru că din cauza vremii capricioase, boabele de struguri nu acumulaseră suficient zahăr, adică acel element care dă calitatea unui vin. Veștile sunt însă bune: mustul este foarte dulce, deci vinul va fi unul de calitate.

Marin Lupu este unul dintre podgorenii din Breaza de Buzău care produc vinuri numai din soiuri nobile, premiate la concursuri tematice. Aşa cum face în fiecare toamnă, viticultorul nostru şi-a mobilizat toată familia la cules, pentru a termina recoltarea strugurilor în această fereastră de vreme însorită.

Membrii familiei Lupu și ajutoarele lor trebăluiesc printre rândurile de viță de vie de dimineață, devreme, până după-amiază. Munca în vinificație presupune însă mai multe etape, care trebuie respectate cu sfințenie, spune viticultorul din Breaza.

Sute de litri de vin bun se află depozitat deja în crama familiei Lupu, iar regina cramei este o Tămâioasă din 2011, dulce, cu care a câştigat medalia de argint, la Sofia, 4 ani mai târziu. Sunt semne că și vinul de anul acesta va fi cel puțin la fel de bun, deoarece mustul are o concentrație optimă de zahăr.

Cultura de viţă-de-vie a familiei Lupu face parte din arealul viticol Istriţa, deal din judeţul Buzău care întruneşte cele mai bune condiţii pentru cultivarea soiurilor de struguri dulci şi aromaţi. “Tămâioasa Românească”, produsă la Pietroasele şi Breaza, este una dintre cele mai apreciate, date fiind condiţiile de climă şi sol de aici.

Related posts