PROCEDURA TESTĂRII ELEVILOR ÎN ȘCOLI, FINALIZATĂ

Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de lucru pentru realizarea testării rapide antigen din salivă a elevilor in unitatile de invatamant,  în vederea diagnosticării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Potrivit documentului, testarea elevilor cu aceste teste non-invazive se va realiza în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii.  Procesul de testare se va organiza la nivelul fiecărei școli,  astfel că  testarea se va efectua în sala de clasă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate.

Totusi, personalul unităţilor de învăţământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. Testele se vor arunca în coşuri de gunoi cu capac şi pedală, prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecţia corectă a mâinilor.

În cazul  in care un elev iese pozitiv la sars- cov 2, vor fi anuntati imediat parintii copilului, acesta va fi apoi izolat în cabinetul medical sau în spaţiul special desemnat şi organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau personalul  special desemnat.

Ulterior, minorului i se va efectua si un test RT-PCR, pentru confirmarea infectarii cu sars cov 2, prin Directia de Sanatate Publica.

Sindicatele din invatamant au anuntat ca nu sunt de acord ca angajatii din Educatie sa fie implicati in testarea elevilor. Tocmai de aceea, ministerul de resort doreste sa stie daca testele pot fi făcute copiilor acasă, înainte ca minorii să vină la grădiniță sau la școală, lucru  care ar fluidiza foarte mult procesul de verificare. Acelasi minister vrea sa stie si dacă pentru efectuarea testării în unitățile școlare, părinții ar trebui să-și dea acordul sau nu, situatie in care trebuie elaborat si un formular.

Pana la punerea in aplicare a tuturor acestor proceduri, mai ramane ca testele de saliva să și ajungă in scoli. Autoritatile spun ca cel mai probabil acestea vor fi disponibile de la sfarsitul saptamanii, nu mai devreme de 19 noiembrie.

Related posts